Afbeelding
Pixabay

Klus de Bouwkringloop wil ook inzamelen bij ondernemers

2 augustus 2018 om 11:07 Nieuws

AMERSFOORT Klus de Bouwkringloop gaat nu ook bouwmateriaal inzamelen via alle Amersfoortse klussers. Na de opening van deze eerste Nederlandse 'pilot-store' wil de bouwkringloop de volgende stap zetten. Straks kan elke particuliere of zakelijke opdrachtgever en elk klusbedrijf nog veel gemakkelijker de nog goede en overblijvende bouwmaterialen redden – en daarmee heel veel sociale banen extra helpen creëren bij Kringloopcentrum Amersfoort.


Bas Slager en Gijsbert Jansen en de Amersfoortse Bouwkringloop Klus gaan een project starten om de overgebleven bouwmaterialen van de vele kleine klussen en verbouwprojecten te 'redden' en via Klus te verkopen en zo te recyclen. ,,Op dit moment blijkt dat vooral particulieren materialen brengen bij Klus, maar dat de professionele bouwwereld nog relatief weinig aanlevert. Daarom gaan wij nu een methode uitwerken om het voor al die honderden klus- en verbouwbedrijven, ook via hun opdrachtgevers, veel gemakkelijker te maken. Hoe dat precies kan is best lastig: het zijn vaak maar een paar goede spullen per locatie, de mensen zijn veel te druk om daarvoor speciaal naar Klus te rijden, hun busjes zitten propvol en de afvalcontainer staat toch al voor de deur. Geen wonder dat het nu niet zomaar gebeurt. Wij gaan allerlei systemen testen: een krat, inzamelpunten, een app, ophaalservice, samenwerking met logistieke partners, etc. Wij hebben veel ideeën, maar welke tool echt gaat werken gaan we nu samen met de sector uitvinden."


Al 40.000 spullen zijn afgelopen half jaar ingezameld en verkocht door de Amersfoortse Bouwkringloop. Mieke Bleij: ,,Het is een groot succes, er zijn al meer dan 20.000 mensen die iets bij ons gekocht hebben in Klus de Bouwkringloop. Daardoor konden wij al deze bouwmaterialen redden en hebben wij nu al tien werkplekken extra kunnen creëren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, en een veelvoud daarvan aan MBO-stageplekken. Mensen werken hier graag in Klus: het is leuk om met al die unieke spullen te werken en vooral de mannen houden nu eenmaal van klussen. Onze Teun is een drijvende kracht in de winkel en zorgt voor de leuke sfeer en professionele begeleiding waar dat helpt om mensen te helpen zich verder te ontwikkelen. De bouwwereld wil wel graag, maar heeft moeite om social impact te organiseren, ik zou zeggen: kom maar hier met je spullen, wij maken er héél mooi werk van."


ENORME VERVUILER Gijsbert Jansen van De Bouwkringloop: ,,De bouw is een enorme vervuiler: veertig procent van het afval in Nederland is bouwafval. Maar dat hoeft helemaal niet. Veel meer bouwmateriaal kan veel beter worden gerecycled dan nu gebeurt. Wij proberen op allerlei manieren om te verbeteren hoe restmateriaal vanuit de bouw weer kan worden hergebruikt in de bouw. Klus organiseert dit momenteel vooral vanuit de particulieren (via Rova en inzamelpunt bij Klus). Met dit project kunnen wij straks de stroom materialen ook versterken van klein-zakelijk naar particulieren. En dat kan na deze pilot ook landelijk worden uitgerold, zoals nu ook met de Bouwkringloop winkels gebeurt."


De gemeente Amersfoort ondersteunt ook dit project met een bijdrage uit het Toekomstfonds. Hierdoor kan een periode goed worden uitgezocht en getest in de praktijk op welke manier dat inzamelen nu het beste kan. Vooral zodat het heel aantrekkelijk en makkelijk is voor de mensen die willen laten verbouwen en voor de vele klussers, klusbedrijven en ZZP'ers die elke dag in de stad aan het werk zijn. De eind vorig jaar geopende Klus, de Bouwkringloop is al een groot succes. Maar er zit nog veel meer in volgens Mieke Bleij: ,,Niet alles wat we aanbieden verkoopt. We leren nog elke dag, maar we kunnen sowieso nog veel meer materiaal 'door de winkel laten stromen', met milieuvoordeel en sociale banen als resultaat."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie