Interieur van het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof.
Interieur van het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof. Wil Groenhuijsen

Flehite en Kade presenteren Salon '18 Amersfoort-Utrecht

4 augustus 2018 om 08:01 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Museum Flehite en Kunsthal Kade slaan de handen in een voor Salon' 18/Amersfoort-Utrecht. Van 13 oktober tot en met 6 januari is in het Rietveldpaviljoen een selectie van hedendaagse kunst uit Utrecht, Amersfoort en omgeving te zien. Zowel kunstenaars met een gevestigde reputatie als aanstormend talent zijn na een selectie door het curatorenteam uitgenodigd hun werk te exposeren dit najaar.

Met de aftrap van deze eerste Salon in 2018 willen Museum Flehite en Kunsthal Kade elke drie jaar de Amersfoortse en Utrechtse kunstenaars een podium geven. In deze editie staat de autonome beeldende kunst centraal, in een volgende editie wordt het onderwerp Architectuur, Mode, Toegepaste kunst en Design.

TWEETRAPSSELECTIE Het curatorenteam (Robbert Roos en Judith van Meeuwen, curatoren van kunsthal Kade, Onno Maurer, conservator Museum Flehite en gastcurator Carolien de Boer, beleidsadviseur Beeldende Kunst gemeente Utrecht), nodigde de eerste 25 kunstenaars uit. De geselecteerde kunstenaars werd gevraagd om collega's voor te dragen voor de tweede uitverkiezing. Uit deze voordrachten is de definitieve selectie samengesteld. ,,De tweetrapsselectieprocedure leverde een aantal verrassende namen en verborgen talent op", aldus Kade-curator Robbert Roos. In totaal zal er werk van een vijftigtal kunstenaars gepresenteerd worden, waaronder ook werk van drie HKU-eindexamenkandidaten.

RIETVELDPAVILJOEN Het Rietveldpaviljoen uit 1959 is een van de belangrijkste latere werken van architect Gerrit Rietveld. Met zijn sobere, bijna Spartaanse trekken, onderscheidt het Rietveldpaviljoen zich internationaal om zijn ruimtelijke kwaliteiten. Rietveld ontwierp het gebouw destijds als tentoonstellingsruimte ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amersfoort. Meer dan vijftig jaar was het Rietveldpaviljoen hét centrum voor moderne kunst in Amersfoort. Van 13 oktober t/m 6 januari keert het Rietveldpaviljoen weer terug naar zijn oorspronkelijke functie voor Salon '18

Typisch Rietveld: het patroon van haakjes aan de muren voor exposities.
Exterieur van het Rietveldpaviljoen (1959) aan de Zonnehof in Amersfoort.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie