Oef, wat is het warm

11 juli 2018 om 12:20 Lokaal/Column

Het is al weken warm. Het is eigenlijk te warm om te werken, te slapen en zeker om in mijn tuin, op het zuiden, te zitten. Het gras is nu al dor en de sloten staan droog. We houden ons aan het advies en gebruiken minder water. Met deze tropische temperaturen wil je toch gewoon aan het strand of aan het zwembad liggen? Met je tenen in het zand, nietsdoen, cocktail erbij, heerlijk. Heb ik even geluk, het is bijna zover. Ik rond de laatste klusjes af en bereid mezelf voor op de vakantie. Heb ik al zonnebrand in huis, de juiste bikini, diarreeremmers?

En nu maar hopen dat het weer niet ineens omslaat. Ik herinner mij de extreme hagel- en stortbuien rond de meren in Italië. Hagelstenen zo groot als een tennisbal. Dit warme weer is toch ook niet normaal? We lezen er dagelijks over, de wereld warmt op. De aarde gaat er aardig op achteruit. Het baart mij zorgen.

De gevolgen zijn er al, extremer weer, heftigere stormen. De ijsschotsen smelten, de aarde wordt droger. Het komt steeds dichterbij, het broeikaseffect wordt zichtbaar. De plastic soep verstikt onze natuur, door gaswinning storten onze huizen in. Olie belandt in zee, vakantiegangers laten troep achter. Hoe hebben we het zover kunnen laten komen? Op deze aarde willen onze kinderen en kleinkinderen ook nog leven. Zijn we niet al veel te laat? Waren we al die jaren te druk met 'belangrijkere' dingen? Was geld het grotere belang? Niets doen is toch geen optie als het gaat om de natuur?

Is dat wat we nu doen wel genoeg? Elektrische auto's, water-, wind- en zonne-energie. We letten zelf beter op en gebruiken een slimme meter. Straks vervangen we de ketel door een warmtepomp. Hoe gaan we die eigenlijk betalen? Op school informeren we kinderen over hoe het beter moet.

Wij worden ons steeds meer bewust van de noodzaak tot verbetering. Maar we kunnen het niet alleen. Wie ben ik, ten opzichte van de grotere industrieën? Wat doet mijn bijdrage als zij (nog) niet meewerken? Wat doet de scheepvaart, één van de grootste vervuilers? En wat is het plan met de veestapel? Wie is Nederland als andere grotere landen zich helemaal niet zo druk maken om het klimaatakkoord? Hoeveel tijd hebben we nog om iedereen bewust te maken?

Amersfoort heeft als doel om in 2030 CO2 neutraal te zijn. In Nieuwland ligt al jaren een stuk braakliggend terrein met het bord: 'Gebeurt hier nog wat?' Met deze doelstelling in mijn achterhoofd kan ik het akkoord voor nog een benzinepomp op deze plek niet begrijpen. Een laadstation voor elektrische auto's lijkt dan toch een betere optie?

Geld bleek dus toch weer van groter belang? Hoeveel tijd hebben we nog? Straks speelt geld helemaal geen rol meer.

Wat om over na te denken als ik straks op mijn luchtbed dobber.

Fijne vakantie.

Bianca van der Linden-Snel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie