Tom Rikhof wil met zijn zwemmers de aanval op de top openen.
Tom Rikhof wil met zijn zwemmers de aanval op de top openen. Rinus van Denderen

Tom Rikhof trotse coach bij zwemvereniging ZPC

4 juli 2018 om 10:49 Sport/sport

AMERSFOORT Zijn ICT-baan ruilde Tom Rikhof in voor het hoofdcoachschap bij ZPC en dat bleek een perfecte keuze. Hij voelt zich als een vis in het water en dankzij Amerena kan het niveau ook flink omhoog. ,,Alles komt hier samen en dat is prachtig. Het ademt sport."

Jeroen van der Veer

Wie in de splinternieuwe Amerena loopt, zal ongetwijfeld Tom Rikhof tegen het lijf lopen. De goedlachse trainer van ZPC is er vrijwel iedere dag te vinden en is hij als hoofdcoach helemaal in zijn element. Vorig weekend werd een jaar lang werken beloond met enkele mooie prestaties van zijn talenten op het Nederlands Kampioenschap in eigen bad. ,,Maar", zegt hij stellig. ,,Daar kijk ik niet alleen naar. Voor zwemmers kan een zevende plaats op het NK ook goud zijn."

De inmiddels 34-jarige inwoner van Amersfoort verruilde zijn ICT-baan in voor het trainersschap bij zwemvereniging ZPC. Tijdens zijn voormalig werk behaalde Rikhof de nodige coachpapieren en sprong hij uiteindelijk figuurlijk in het diepe. Voor het geld loopt hij niet in Amerena, maar toch durft hij te zeggen dat het acht jaar geleden de juiste beslissing was. Van werken met machines naar het continu bezig zijn met kinderen, pubers en volwassenen.

VERBINDINGEN ,,Bij beide banen ben je continu bezig met informatie inwinnen", lacht Rikhof, als hij plaats neemt. ,,Coach zijn gaat veel verder dan enkel en alleen zorgen dat de zwemsters hard zwemmen. Je moet in hun hoofd zien te komen, een band opbouwen en zorgen dat je elkaar blindelings kunt vertrouwen."
De dertiger noemt zichzelf gekscherend kampioen puzzel leggen en dat komt omdat hij continu bezig is met verbindingen leggen. ,,Ik moet zorgen dat bij de zwemmers het juiste luikje in het hoofd wordt geopend. Alles valt en staat met hoe je omgaat met emoties. We kunnen met z'n allen nog zo hard trainen, maar als je een black-out krijgt op de wedstrijddag is alles voor niets geweest."

PROGRESSIE Dat was vorig weekend bij geen van zijn zwemmers het geval. In de spiksplinternieuwe Amerena werd het Nederlands Kampioenschap gehouden en zijn sporters deden het uitstekend. Zonder individuelen eruit te pikken, wil Rikhof toch nog even de prestaties aanhalen. ,,Het gehele seizoen hebben wij met onze selectie hier naar toe gewerkt en als je dan weet te presteren is dat knap. Er zijn persoonlijke records gezwommen, prijzen gepakt en goede prestaties geleverd. Alleen als coach kijk ik verder. Waar voor de buitenwacht alleen het eremetaal telt, kijk ik vooral naar de progressie die geboekt is. Nou, ik kan je vertellen; dat is gebeurd."

NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP Het topsportklimaat in Amersfoort wordt steeds beter, merkt ook de zwemcoach van ZPC. Dit komt mede door de Amerena, die functioneert als nieuwe basis van de zwemmers. Inmiddels voelt de sporttempel als thuis, al was dat in het begin wel even wennen. ,,Het is een hele verbetering. Alles komt hier samen en dat is prachtig. Het ademt sport. Hier hebben wij ook de beschikking over meer badwateruren en daardoor kan er nog meer getraind worden."
Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers. Rikhof beseft maar wat goed dat hij in zijn handjes mag knijpen dat hij als coach betaald wordt. Iets wat zeker niet vanzelfsprekend is in de zwemwereld. ,,Maar", zegt hij krachtig. ,,Zonder die vrijwilligers kunnen wij niets. Tijdens het NK waren er bijvoorbeeld 130 vrijwilligers aanwezig en zonder hen was dit nationale evenement nooit in Amersfoort geweest."

GEEN STUDENTENSTAD In zijn sport is PSV uit Eindhoven de grootmacht, maar ZPC wil de aanval voorzichtig inzetten. Daarvoor moet het nog een flinke weg afleggen, maar als het aan Rikhof ligt is dit wel de ambitie. ,,Ik durf best te zeggen dat wij hier in Amersfoort aan de weg timmeren. Ons nadeel is alleen dat wij geen studentenstad zijn. Sommige zwemmers vertrekken tijdens hun studententijd uit Amersfoort en niet iedereen kan het combineren met topsport. Bij PSV in Eindhoven is dat wel anders."
Toch legt Rikhof zich er bij neer. ,,Studeren is nou eenmaal belangrijk. Je moet jezelf ook altijd als mens willen ontwikkelen. Wil je hier in de selectie zitten, dan ben je minimaal 25 uur per week bezig met de sport. Dat is nog te combineren als je studeert, maar niet als je dan ook nog ruim twee uur per dag in de trein moet zitten."



TROTS Zelf doet Rikhof dat ook niet. Hij verhuisde naar Amersfoort om zich volledig op het hoofdcoachschap te richten en nog altijd gaat hij met plezier naar zijn werk. ,,Ja, ook als ik op trainingsdagen om 06.00 uur naast het bad sta. Voor het geld had ik mijn baan bij het ICT moeten houden, maar dit is echt mijn passie. Ik vind het echt schitterend als een sporter er alles heeft uitgehaald en trots is na afloop. Dan ben ik dat ook."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie