Dias Latinos!

4 juli 2018 om 11:40 Lokaal/Column

Uw stukkiesschrijver schrijft Dias Latinos expres met hoofdletters want het waren drie fantastische onvergetelijke dagen. De grote glimlach op het gelaat van festivaldirecteur Jörgen Raymann is deze drie dagen geen seconde van zijn gezicht geweest. Als ik hem tref op het bomvolle Lieve Vrouweplein kijken we samen effe naar de hemelsblauwe lucht waar we vermoeden dat daar ergens op een wolk in een comfortabele zetel met een drankje grondlegger van dit festival Math Meester uiterst tevreden op ons neerkijkt en zijn duim opsteekt naar de organisatie en alle 'Latin Lovers' op de volle pleinen in de Amersfoortse binnenstad. Wat was het weer een bont gezelschap dat zich etend, drinkend, lachend, kussend en muziek makend in tropische sferen uitstekend vermaakte. Haperende Hollandse heupen tussen lenige Latijnse lijven. Uitgelaten mannen met Luka, Octavio en Cesario als voornaam en prachtig uitgedoste vrouwen met namen als Aurelia, Honoria of Rosalina. Er werd heel wat afgeschuurd en geschuifeld want de opzwepende klanken doen reacties ontstaan die maar moeilijk zijn te onderdrukken bij zoveel erotisch geslijp.

Horecaondernemers die het eten en drinken niet konden aanslepen. Terrassen waar geen stoel meer onbezet bleef. Statafels waar je je kruk meteen kwijt was als je de blaas ging legen. We hoorden talen uit allerlei windstreken, er ontstonden spontane gesprekken en ondeugende overmoedige jongemannen waagden een gokje bij de ook al uitdagende jongedames. Ontelbare hormonen gierden door de menigte, over de pleinen en 'Love Is In The Air'.

Gerardo Rosales uit Venezuela was er met zijn salsa, kasekoband Trafassi trad op met hun klassieker 'Wasmasjien' en ook Joris Linssen & Caramba ontbrak vanzelfsprekend niet bij dit tropisch dansfeest. Je kon niet stil blijven staan. Binnen een paar minuten was het ongemerkt meedeinen op de Caribische klanken van La Banda Loca.

Muziek verbindt en verbroedert, dat werd tijdens deze zonovergoten dagen weer eens volop bevestigd. Jörgen rende van hot naar her, stond de massaal aanwezige pers te woord en beloofde dat het de komende jaren nog veel groter zou gaan worden. Hotels zijn dan volgeboekt, er is geen kamer meer te huur en aan particulieren wordt dringend verzocht om voor die drie dagen een (slaap) kamer ter overnachting aan te bieden, is zijn voorspelling. Ik hoorde Math Meester op zijn wolk proosten met een Cuba Libre cocktail.

Prachtig om te zien hoe een koppel de salsa aan te dansen was waarna een ander stelletje naast hen het ook probeerde maar na twee pasjes al hopeloos verstrikt raakte in elkaars armen. Bier werd er gemorst bij iets te enthousiast draaien met het bovenlijf en uw stukkiesschrijver zag een hamburger door de lucht vliegen bij een ongelukkige botsing tijdens een iets te onstuimige tango, dans der liefde. Ik wil afsluiten met de meest gehoorde oneliner die op dit Amersfoortse topevenement van toepassing is, 'Schudden met die billen'!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie