Afbeelding
Casper Rila

AJO besluit seizoen in zomeravondconcert

4 juli 2018 om 06:15 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Het Amersfoorts Jeugd Orkest onder leiding van Rolf Buijs geeft zaterdag 7 juli om 20.00 uur een zomeravondconcert in de S. Franciscus Xaveriuskerk  in Amersfoort. Hoofdmoot van het programma vormt de uitvoering van The Planets deel één tot en met zeven van Gustav Holst, een werk dat zelden integraal wordt uitgevoerd. Daarnaast is er een prominente rol voor Carel Kraayenhof, de bandoneonspeler bekend geworden na zijn optreden tijdens de huwelijksplechtigheid van onze huidige koning en koningin in 2002. 

Peter Bruinsma

AJO voorzitter Hans Kattemölle kijkt verheugd uit naar het komende concert. ,,Het wordt in alle opzichten heel bijzonder. In de eerste plaats door de programmering van The Planets, een groot symfonisch werk van Gustav Holst. Het AJO heeft dit werk in het verleden al eens eerder gespeeld en daarom ontstond de wens bij het orkest om het nog eens in concert te brengen. Het werk is complex en daardoor uitdagend, maar goed te doen voor ons orkest."

WERELDTOP Het AJO behoort in de wereld van de jeugdsymfonieorkesten tot de top. Recent deed het orkest weer meer aan het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten. In het verleden won het AJO drie keer op rij. Dit keer bereikte het orkest de finale niet. ,,We deden mee in de voorronde. Gezien de ervaringen in het verleden werd de concurrentie verzwaard door de inzet van orkesten met conservatoriumstudenten. Geen eerlijke concurrentie dus. Ondanks dat gooiden we wel hoge ogen in de aanloop naar de finale toe en kijken we tevreden terug op het evenement", legt Hans Kattemölle uit.

Het AJO biedt al ruim vijfenvijftig jaar jonge getalenteerde musici in Amersfoort en omstreken de gelegenheid om in een groot symfonieorkest te spelen. In volle bezetting bestaat het orkest uit zo'n zeventig jonge instrumentalisten van veertien tot vierentwintig jaar, voor het grootste deel scholieren, studenten en een enkele conservatoriumstudent.

NIEUWE MENSEN ,,We hebben net weer audities voor nieuwe musici gehad", vult Hans Kattemölle aan. ,,Na de zomer beginnen we dan weer met een derde aan nieuwe mensen. Ongeveer twintig jonge musici verwelkomen we dan in ons orkest. De behoefte binnen de instrumentgroepen verschilt per seizoen. Dit keer ligt het accent vooral op de behoefte aan nieuwe violisten." Het AJO geeft een aantal concerten per jaar. Soms zijn die concerten besloten, zoals het Concert voor de Vrienden van de St. Joriskerk op 7 december en een concert in Het Leerhotel op 7 februari.

Het programma van 7 juli wordt ook in Blaricum uitgevoerd onder de vlag van de Stichting Papageno. Vorig jaar was Guus Meeuwis daar nog te gast. Dit jaar vergezelt Carel Kraaijenhof het orkest in Blaricum. De bandoneonspeler speelde al eens eerder met het AJO in een concert en doet dat dit jaar weer op 7 juli. 

GUSTAV HOLST Het concert opent dan met de uitvoering van The Planets op.32 van Gustav Holst, een tussen 1914 en 1916 gecomponeerde zevendelige orkestsuite. Ieder deel van de suite is vernoemd naar een planeet in ons zonnestelsel die op het moment van het componeren bekend waren. De suite voor groot orkest werd voor het eerst compleet in 1920 uitgevoerd. Het werk toont duidelijk hoe Holst in die periode met de harmonie en de orkestratie experimenteerde. Holst werd beïnvloed door Bach en Wagner, maar ook door de Engelse volksliederen. In het laatste deel klinkt een vrouwenkoor.

DIRIGENT Holst schrijft voor dat dit koor in een kamer naast de concertzaal dient te worden opgesteld waarbij de deur ervan zachtjes moet worden gesloten als de laatste maat van de muziek klinkt. De strijkers dienen dan zodanig te spelen dat er sprake is van afglijden naar een onhoorbare zachtheid. Dirigent Rolf Buijs staat al weer twaalf en een half jaar op de bok bij het AJO. Begin dit jaar stond het orkest daar intern bij stil. ,,We hopen oprecht dat deze inspirerende dirigent nog lang bij ons blijft", besluit Hans Kattemölle.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie