Een drukbezette tribune tijdens de behandeling van het vergunningparkeren in de Amersfoortse gemeenteraad
Een drukbezette tribune tijdens de behandeling van het vergunningparkeren in de Amersfoortse gemeenteraad Rob Smulders

PvdA: Gemeente moet bewoners veel meer betrekken bij invoeren vergunningparkeren

29 juni 2018 om 18:16 lokaal Deel je nieuws

Woensdagavond 27 juni waren bewoners van de wijken Vermeerkwartier, Soesterkwartier en de Berg-Zuid massaal aanwezig in de raadszaal. Een dertigtal sprekers spraken hun zorg uit over het invoeren van het vergunningparkeren in hun wijken. De meningen zijn verdeeld. Als vergunningparkeren ingevoerd móet worden dan willen zij dat, om de overlast te beperken, het in grotere gebieden wordt toegepast. Andere bewoners willen andere vergunningenmodellen.

 

De wijken Vermeerkwartier, Soesterkwartier en de Berg-Zuid grenzen aan het centrum. Er wordt door automobilisten die naar de stad of station gaan gratis geparkeerd. Bewoners die hun eigen auto normaalgesproken al moeilijk kwijt kunnen in hun wijk, ervaren veel overlast van het zoekverkeer. De impact die dat heeft is groot: niet voldoende parkeergelegenheid voor de inwoners, de leefbaarheid neemt af en kinderen kunnen niet veilig op straat spelen. Nu is het zo dat als er  vijftig mensen in een wijk of gebied toestemming geven, een parkeervergunningsgebied via de gemeente aangevraagd mag worden. Dit beleid werkt niet goed.

 

Het voorstel van het College is voorlopig van tafel gehaald door de wethouder zelf. De PvdA wil dat het College meer deskundigen raadpleegt zodat goede oplossingen op de korte en voor de lange termijn, op tafel komen. En daar moeten de inwoners van de betreffend gebieden intensief bij betrokken worden. Onze mobiliteit verandert zeer snel. Deelauto's, elektrisch rijden, fietsverkeer met bakfietsen etc. De PvdA wil breed geïnformeerd worden over de mogelijkheden die er zijn. Daarbij kan ook de ervaring en expertise van andere steden betrokken worden. Het College moet met een nieuw plan van aanpak komen waar de PvdA kritisch naar gaat kijken. Indien nodig zal de PvdA met eigen voorstellen komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie