Kuiperij Meester na restauratie
Kuiperij Meester na restauratie Bart de Groot

Kuiperij Meester in ere hersteld

28 juni 2018 om 14:04 lokaal Deel je nieuws

Op 28 juni 2018 wordt Kuiperij Meester in Amersfoort officieel heropend door wethouder Astrid Janssen. Ruim twee jaar geleden kocht Gijsbert van Hoogevest de kuiperij aan de Hellestraat, eigendom van de familie Meester die hier vanaf het begin van de vorige eeuw woonde en werkte. Bij koop was de kuiperij dringend toe aan herstel. De restauratie ging uit van constructieve verbetering en behoud van het authentieke karakter met de waardevolle kuipersinventaris. Het is de bedoeling om de werkplaats in de toekomst open te stellen voor publiek. Een parel van industrieel erfgoed is hiermee veiliggesteld voor de toekomst.

Hoge cultuurhistorische waarde
Drie generaties van de kuipersfamilie Meester woonden en werkten ruim een eeuw in Hellestraat 7, een van origine 17de-eeuws pand. Het waren kuipers in hart en nieren en vaardig in het maken van houten kuipen en tonnen. De kuiperij vormt een levendige herinnering aan dit oude ambacht dat bijna geheel verdwenen is uit Nederland. Het gebouw zelf is ook uniek omdat alle andere historische bebouwing aan de Hellestraat in de jaren zeventig onder de slopershamer is verdwenen. Achter de kuiperswoning en de kuiperswerkplaats bevinden zich nog vrij zeldzame eenkamerwoningen, de zogenaamde armenhuisjes die in de 19de eeuw 20ste eeuw nog werden bewoond door families met kinderen. Zowel de inboedel met het bewaard gebleven kuipersgereedschap van vele generaties terug, als het huis zelf hebben dus een hoge cultuurhistorische waarde. Erfgoedarchitect Gijsbert van Hoogevest heeft met oog voor deze waarde het pand conserverend gerestaureerd en het authentieke karakter weten te behouden.

Museale bestemming voor Kuiperij Meester
Toen Meester overleed hebben de erfgenamen van Meester een voorstel gedaan voor verkoop aan Van Hoogevest. Het was een unieke kans want de achterbuurman komt maar één keer te koop. Bouwkundig mankeerde er veel aan. De voorgevel moest worden gestut. Met verschillende partijen uit de erfgoedwereld en mensen met kennis van de kuiperij is nagedacht over mogelijkheden voor herbestemming. Al snel stond vast dat de bijzondere inboedel van Meester behouden moest blijven. Graag wil Van Hoogevest de werkplaats met inboedel als musele attractie openstellen voor publiek. Andere ruimtes kunnen eventueel verhuurd worden aan derden.  

Wilt u de ontwikkelingen rondom Kuiperij Meester blijven volgen of hebt u ideeën voor hergebruik, bekijk en like de facebookpagina: www.facebook.com/kuiperijmeester

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie