Tjitske Jansen.
Tjitske Jansen. Nacht van de Literatuur 2018

Vijf mannelijke en vier vrouwelijke auteurs in Nacht van de Literatuur

2 juli 2018 om 07:15 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT De Nacht van de Literatuur op 22 september telt maar liefst vijf mannelijke schrijvers, waaronder Libriswinnaar Murat Isik en Adriaan van Dis. En vier vrouwelijke schrijvers: Eva Hoeke, Tjitske Jansen, Elke Geurts en Eva Vleeskruyer. Over de discussie dat er te weinig vrouwelijke Boekenweekgeschenk-auteurs zijn is veel te zeggen, maar De Nacht van de Literatuur heeft iedereen even lief.


Journalist en columnist Eva Hoeke houdt er wel van om de boel wat op te schudden in de columns die zij onder andere voor de Volkskrant schrijft. Dat wordt gegarandeerd een geanimeerde avond in De Drie Ringen. Dichter en columnist Tjitske Jansen wordt bevraagd over haar schrijverschap door leerlingen van het JvO op de Inspiratieboot. Elke Geurts schreef 'Ik nog wel van jou', over haar scheiding. Een huiveringwekkend en ontroerend verslag van een gezin dat uiteenvalt, maar tegelijkertijd een boek over het geloof in de liefde en de kracht van literatuur. Zij is te zien samen met Henk van Straten, auteur van 'Berichten uit het tussenhuisje', waarin hij beschrijft hoe hij een punt achter zijn huwelijk zet. Een tweegesprek tussen de schrijvers over het huwelijk, de lusten en lasten van vrijheid en natuurlijk de liefde.

EUS, TIM DEN BESTEN EN EVA VLEESKRUYER Özcan Akyol is te zien in Fluor. Hij schreef de semi-autobiografische bestseller Eus, waarvan de titel zijn bijnaam is geworden. In 2016 kwam zijn tweede boek Turis uit. Een, volgens de recensies, beklemmende roman die de lezer meesleurt in een onbekende wereld waarin absurdisme en ontroering elkaar afwisselen.

Tim den Besten en stadsdichter Eva Vleeskruyer openen de Nacht van de Literatuur in KAdEcafé, Tim blijft daar de hele avond. Hij is columnist, programmamaker en auteur van de bundel 'Zou er wifi in de hemel zijn?', waarin hij met humor de zin en onzin van het leven anno nu prijst en bekritiseert.

ADRIAAN VAN DIS EN MURAT ISIK Adriaan van Dis behoeft geen introductie meer, hij stond al lang op het verlanglijstje van de Nacht van de Literatuur. Zijn meest recente roman 'In het buitengebied' over de kwetsbaarheid van eenzaamheid kan gezien worden als een overkoepelend thema, aanwezig in al het werk van de schrijvers die acte de présence geven tijdens de Nacht. De organisatie is ook zeer vereerd met de aanwezigheid van Murat Isik, winnaar van de Nederlandse Boekhandelsprijs en de Libris Literatuurprijs voor zijn roman 'Wees Onzichtbaar. Een coming of age-verhaal over een jongen die opgroeit in de Amsterdamse Bijlmermeer, gebaseerd op zijn eigen jeugd.

PUBQUIZ Zoals elk jaar kan men meedoen met de Literaire Pubquiz in het Eemcafé. Het trio 'In the Pocket' is te horen op meerdere locaties met onder andere hun onovertroffen 'bestsinger' 'Mannen met een boek'. Aan het eind van de avond komen publiek en schrijvers weer bijeen tijdens het bruisende slotfeest in KAdEcafé. Het belooft een zalige talige avond te worden.
Meer op www.nachtvandeliteratuur.nl.

Eva Hoeke.
Eva Vleeskruyer.
Elke Geurts.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie