De organisatie hoopt op zo'n 105.000 bezoekers.
De organisatie hoopt op zo'n 105.000 bezoekers. Peter Putters / Dias Latinos

Dias Latinos wil stad laten swingen

28 juni 2018 om 07:31 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Even leek Dias Latinos van de festivalkaart te verdwijnen, maar het evenement staat steviger dan ooit. Het festival heeft een flinke injectie gehad en aankomend weekend kunnen mensen uit heel het land in Amersfoort wederom genieten van Zuid-Amerikaanse muziek. ,,Binnen nu en vijf jaar willen wij het grootste en vrolijkste latin-evenement van Nederland zijn en daarbij willen we ook feesten op het Eemplein."


Jeroen van der Veer

Van 29 juni tot en met 1 juli zullen de vrolijke deuntjes door de binnenstad galmen. Op meerdere pleinen zullen duizenden bezoekers hun heupen weer losgooien en dat is precies wat de organisatie zo graag ziet. ,,Het is mooi om te zien dat bij veel liefhebbers de datum alweer ver van te voren in de agenda staat."

VOOR IEDEREEN Nu kan Harold Warmelink dit vol trots zeggen, maar dat is wel eens anders geweest. Toen Dias Latinos enkele jaren geleden leek te verdwijnen, was de directeur van Flint één van de mensen die daar een stokje voor stak.

Samen met Marcel Elbertse en Herman Beens vormen zij het bestuur en wisten ze Jörgen Raymann als festivaldirecteur te strikken. ,,In 1996 is Amersfoort met het festival gestart en wij vonden dat het niet verloren mocht gaan", aldus Warmelink. ,,Het festival versterkt het culturele klimaat en daarom ben ook ik mij ervoor gaan inzetten. Gelukkig zijn we er met ons allen in geslaagd en mogen we ook erg blij zijn met Jörgen en alle vrijwilligers."


AMERPOORT Zonder subsidie, maar met veel sponsoren, werd nieuw leven geblazen in Dias Latinos. Dat zullen de bezoekers dit weekend merken. ,,We willen elk jaar groter en meer. Zo zullen er dit jaar foodtrucks staan en ook de line-up is weer om te smullen. Daarnaast organiseren we op 29 juni in Flint voor 220 cliënten van Amerpoort een speciale middag waarbij ze een salsa-workshop krijgen. Puur omdat wij vinden dat iedereen van dit feest moet kunnen genieten."
 

BEZOEKERSAANTAL Met een grote lach spreekt Warmelink over het festival. ,,Vorig jaar hoopten wij op 60.000 bezoekers en dat werden er uiteindelijk 105.000. Als wij dit jaar weer hetzelfde aantal behalen zijn we meer dan tevreden. Aan alles hebben wij gedacht, alleen het weer hebben wij niet in de hand. Hopelijk laat de zon zich zien."


INGREDIËNTEN De Zuid-Amerikaanse muziek is heel divers en de bezoekers krijgen dan ook alle muzieksoorten te horen. Drie dagen lang reuring in de binnenstad, het ideaalplaatje van Warmelink wordt weer werkelijkheid. Toch kon het ook dit jaar niet op subsidie van de gemeente rekenen en moest de organisatie het doen met 'slechts' 130.000 euro. ,,We willen richting de 150 en dan is er nog meer mogelijk."

Dat is echter toekomstmuziek, want eerst moet er dit weekend genoten worden. ,,Als je de binnenstad in komt, moeten je heupen eigenlijk al gaan bewegen. De gezellige mensen, de vrolijke deuntjes en het lekkere eten; alle ingrediënten zullen aanwezig zijn voor een topweekend."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie