Brugwachtersrondje

27 juni 2018 om 11:25 Lokaal/Column

Als uw stukkiesschrijver een succesvolle storingvrije brugopening heeft verricht fietst hij van de week over de Grote Koppel om wat informatie te verstrekken aan het binnengekomen motorjacht. Fietst langzaam over een stevige drempel die het verkeer zeker langzaam laat rijden. De ambtenaar echter die over drempelkeitjes gaat is vermoedelijk niet wezen kijken want de drempel sloot niet aan bij de trappen of de muur, hield op bij de stoep waardoor de brommertjes toch nog met een bloedgang langs de huizen konden scheuren.

U voelt 'm al aankomen, alles moest er weer uit. Er ligt nu een drempel die aansluit maar sterk is verlaagd zodat ik rustig zonder vaart te minderen er overheen rij. Ook verderop gelegen verkeer remmende obstakels zijn er weer uit geweest, opnieuw ingelegd met die fraaie steentjes. 'Keitjesgate' was een feit. We hebben er samen met vrijwilligers van de fietsboot en de nog héél lang aanwezige stratenmakers met een lekker bakkie koffie erbij smakelijk om kunnen lachen. Houden tevens rekening met verhoging van de gemeentelijke belastingen in 2019.

Maar nu is aan mijn ritje tussen de twee bruggen abrupt een einde gekomen. De ravage op de Koppelbrug is compleet na weer een gigantische crash waarbij stoplicht en beide slagbomen finaal met sokkel en al uit de betonnen constructie zijn gereden. We kunnen nu alleen de Kwekersbrug bedienen voor bootjes lager dan 3.20 meter. We blijven wel draaien maar niet voor fietsboot Eemlijn en de Inspiratieboot. Een strop voor beide schepen maar ook booteigenaren die willen vertrekken moeten noodgedwongen nog dagen in de Eemhaven blijven liggen. Waar ik ook op kon wachten waren de lollige opmerkingen van passerende bekenden, fietsers en voetgangers over de aan flarden gereden slagbomen en stoplicht. ,,Je had zeker dienst die dag, Joop" of ,,Als ik zie dat je brugwachter bent fiets ik tegenwoordig wel een stukkie om"of ,,Toch geen slokkie op gehad, Joop." Zie er de humor wel van in maar het blijft triest dat automobilisten in deze rot bocht veel te hard rijden met desastreuze gevolgen voor Markt&Haven, Rova en wij als brugwachter.

Een geluk bij een ongeluk was wel dat de kanovaarders van Keistad ongehinderd en ononderbroken de Nationale kano polowedstrijden konden houden. Het pad van een Amersfoortse brugwachter gaat niet over rozen, is de laatste tijd niet zonder risico. Effe kijken of ik de opgelopen emotionele schade niet kan verhalen op havenmeester Mano Chandoe op de Hof want na het zien van de enorme puinhoop ga je je toch afvragen of we veilig staan achter dat bedieningspaneel op de Koppelbrug. Had op de verjaardag van mevrouw de Keijzer (70) overigens wel wat te vertellen. Na meerdere versnaperingen werd het brugverhaal steeds spectaculairder, hingen familieleden en gasten aan mijn lippen. Horrorschrijver Stephen King was er niks bij. Dit zou tevens een griezelig mooi scenario zijn geweest voor een vervolgserie van 'The Bridge'!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie