Theatermaker Gerard Mosterd met Balinees dansmasker
Theatermaker Gerard Mosterd met Balinees dansmasker Jellie Kiefte

Indonesië in Wijkmuseum Soesterkwartier

25 juni 2018 om 10:48 Sport/sport Deel je nieuws

Amersfoort – Wat verbindt een bekende Nederlandse choreograaf en theatermaker met het Wijkmuseum Soesterkwartier in Amersfoort? Veel. Gerard Mosterd is expert op het gebied van Europese en Aziatische dans maar ook wijkbewoner én hartstochtelijk verzamelaar en kenner van bijzondere Indonesische kunstvoorwerpen en unieke dansmaskers. Een deel van zijn collectie wordt vanaf 30 juni tentoongesteld in het wijkmuseum. De voorwerpen sluiten aan bij de expositie van schilder en tekenaar Herman Klaasen, evenals Mosterd geboren in de wijk Soesterkwartier.

De verzameling van Gerard Mosterd (54) bestaat uit minstens honderd gebruiksvoorwerpen, kunstobjecten, dansmaskers en beeldjes uit Indonesië. In zijn werk als choreograaf, producent en theatermaker zoekt Mosterd voortdurend de verbinding tussen de Europese en Aziatische cultuur. Daaruit is ook zijn passie voor het verzamelen van  West-Javaanse en Balinese dansmaskers te verklaren. Een aantal bijzondere beeldjes en maskers leent hij uit aan het Wijkmuseum Soesterkwartier. "In mijn directe omgeving weet iedereen van mijn verzameling. Het loopt een beetje uit de hand". Mosterd lepelt moeiteloos het achterliggende verhaal op bij ieder voorwerp dat hij laat zien, zoals een uniek Balinees masker dat de zoon van een heks voorstelt. Ook bijzonder is een prachtig stuk Balinees houtsnijwerk in de ontwerp en decoratiestijl  Art Deco.

Gerard Mosterd is de zoon van een Indonesische moeder en Nederlandse vader: Henny Mosterd. Henny Mosterd was, tot zijn overlijden in april 2016, als vrijwilliger betrokken bij het wijkmuseum. Mede daarom voelt Gerard zich verbonden met het museum dat op loopafstand van zijn geboortehuis ligt.

In de Themakamer van het Wijkmuseum worden, naast een selectie uit de kunstverzameling van Gerard Mosterd, ook diverse schilderijen en tekeningen van Herman L. Klaasen geëxposeerd. De nadruk ligt op werk van Klaasen in de periode 1946 tot 1950 toen hij als militair in Indonesië verbleef.

De opening wordt verricht op 30 juni, 12.00 uur door Indonesiëkenner Max Smith. Wijkmuseum Soesterkwartier, Sint Bonifaciusstraat 61 Amersfoort, De tentoonstelling duurt van 30 juni tot 1 september. Geopend op zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur, 11 juli t/m 22 augustus ook 's woensdagmiddags van 12.00 tot 16.00 uur. Toegang gratis, uw gift wordt gewaardeerd.

Schilder en tekenaar Herman Klaasen
Balinees Art Deco houtsnijwerk
Javaans dansmasker
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie