Astrid Janssen, duurzaamheids-wethouder
Astrid Janssen, duurzaamheids-wethouder GroenLinks

'Zonder zonnepanelen ben je een dief van je eigen portemonnee'

21 juni 2018 om 00:21 partnercontent

AMERSFOORT 'Duurzaam leven, wie betaalt de rekening?' Dit was het motto van een debat in de bibliotheek aan het Amersfoortse Eemplein. Politici en betrokken burgers bogen zich over dit onderwerp.

Jeroen de Valk

Er waren zo'n vijftig toeschouwers en zes sprekers. Vrij vlot werd duidelijk dat zich hier een milieubewust gezelschap had verzameld. Iedereen was vóór een autoluwe binnenstad. Belangrijke input op dit terrein kwam van Ben Meelhuysen, bestuurslid van de OBA (Ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort).

Volgens Meelhuysen is het winkelen drastisch veranderd in de afgelopen decennia. De huidige consument komt zonder auto, want hij of zij wil zich wel in winkels oriënteren, maar laat vervolgens de inkopen thuis afleveren. 'Shoppen' is entertainment geworden.

Het gehaaste boodschappen en het sjouwen met zware spullen behoort tot het verleden in een historische binnenstad, dus waarom zou je daar nog auto's toelaten? Een autoluwe binnenstad is prettig voor toeristen en consumenten.

Meelhuysen kreeg vrijwel geen tegenspraak. Maar wat doen we dan met het vrachtverkeer? Heel simpel: leveranciers laden de lading over op elektrisch vervoer, aan de rand van de stad.

SLUIPVERKEER Wethouder Hans Buijtelaar, in vrijetijdskledij ook aanwezig, legde uit dat de gemeente 'the last mile' bestudeert. Ofwel: de laatste route die moet worden afgelegd naar een winkelgebied. Hij wil om te beginnen het sluipverkeer tegengaan, door het aanpassen van wegen en bewegwijzering.

De meningen liepen wél uiteen in een debat over zonnepanelen. Moeten die komen op daken of in het groen? Chris Bruines, bewoner van de wijk Vathorst, was een groen uitzicht beloofd toen hij zich er vestigde. Op een gefotoshopte afbeelding liet hij zien wat zijn uitzicht gaat worden: een enorm blauw weiland.

Een zonneveld dus. Waar was de inspraak gebleven? De kersverse duurzaamheids-wethouder Astrid Janssen legde uit dat er in Vathorst twee 'parallele trajecten' waren afgelegd in de aanloop naar de betreffende zonnevelden, die helaas 'niet goed met elkaar waren afgestemd'. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd.

HUURVERHOGING De vraag bleef intussen: wie zal de duurzame energie betalen? Koos Koolstra, directeur van wooncorporatie De Alliantie, had enkele berekeningen meegenomen namens de verenigde wooncorporaties. Die liegen er niet om.

De ambitie 'Amersfoort energieneutraal in 2030' is volgens hem niet haalbaar. Het verduurzamen van een huis kost gemiddeld 60 tot 70.000 euro per woning. Hij wil de huurder daar niet mee lastig vallen. Maar als die dankzij de ingrepen tachtig euro per maand bespaart op de energienota, is misschien een huurverhoging van veertig euro zo gek nog niet.

Wim van Rooijen, betrokken binnenstadbewoner, benadrukte bij herhaling dat zonnepanelen hun geld waard zijn. ,,Binnen vier, vijf jaar heb je de kosten er uit. Dat verdien je nóóit als je je geld op een spaarrekening laat liggen. Als huiseigenaar ben je een dief van je eigen portemonnee als je geen zonnepanelen  aanschaft.''  

Het debat was georganiseerd door het Lokaal Media Centrum Amersfoort, een samenwerking van de BDU/De Stad Amersfoort, Bibliotheek Eemland en RTV Utrecht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie