De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

23 mei 2022 om 16:05 Overig Deel je nieuws

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is er de jaarlijkse Week van de Jonge Mantelzorger, dit jaar van 1 t/m 7 juni. Ook in Amersfoort worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd door Indebuurt033 en haar partners.

Niet te missen… activiteiten voor jonge mantelzorgers in Amersfoort

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er onder de noemer ‘Niet te missen’ in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers. In Amersfoort zijn er tussen 1 en 8 juni activiteiten voor jonge mantelzorgers, gericht op kinderen/jongeren tussen 8 en 18 jaar, professionals/vrijwilligers en vrienden en familie:    

The Battles | woensdag 1 juni | 14.45 - 17.00 uur | ontmoetingsplek De Witte Vlinder
Op woensdag 1 juni kunnen kinderen van 8-12 jaar die opgroeien in een gezin met zorg meedoen met “The Battles”. In verschillende rondes strijden de kinderen tegen elkaar om te gekke proefjes, parcoursen en spelletjes zo snel mogelijk uit te voeren. De middag start om 14.45 uur en wordt om 17:00 uur afgesloten met een lekkere “high lemonade”.

Netwerkbijeenkomst jonge mantelzorgers en systemisch bewustzijn | donderdag 2 juni | 14.30 – 17.30 uur | ontmoetingsplek De Witte Vlinder
Op donderdagmiddag 2 juni staat er voor professionals en vrijwilligers een netwerkbijeenkomst op de agenda. Mirjan Hijink, auteur van het boek “Zie mij”, gaat samen met jonge mantelzorgers een hele mooie workshop geven over het thema jonge mantelzorgers en systemisch bewustzijn.  

Tijd om te chillen | woensdag 8 juni | 16.00 – 19.00 uur | Het Groene Huis in Park Schothorst
Jonge mantelzorgers dragen veel zorg voor iemand anders en vergeten daarbij soms zelf genoeg leuke dingen te doen. Jongeren tussen 12-18 jaar die opgroeien in een gezin met zorg, kunnen op woensdag 8 juni zelf even “chillen”. De jongeren kunnen meedoen aan leuke workshops: van kickboksen tot graffiti spuiten, van fotoshoot tot het pimpen van kringloop-materialen.

Interactieve theatervoorstelling Merci dat jij er bent | woensdag 8 juni | start 20.00 uur | Theater De Lieve Vrouw
Theatermaker Max Wind maakte op basis van verhalen en ervaringen van jonge mantelzorgers de voorstelling “Merci dat jij er bent”. De voorstelling is na aanmelding gratis bij te wonen.

Voor meer informatie en aanmelden voor de diverse activiteiten in Amersfoort, ga naar:  www.indebuurt033.nl/weekvandejongemantelzorger 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie