Vrijwel elk plan voor windmolens stuit op verzet.
Vrijwel elk plan voor windmolens stuit op verzet.

Debat over duurzaam wonen

16 juni 2018 om 08:03 lokaal

AMERSFOORT 'Duurzaam wonen, wie betaalt de rekening?' Dat is het onderwerp van een debat op woensdag 20 juni, waarbij allerlei standpunten aan bod zullen komen.

Dat we allemaal 'duurzaam' moeten gaan leven, daar zal iedereen het over eens zijn. Op den duur gaat het immers over de leefbaarheid van de aarde als geheel. Maar hoe doen we dat? In Vathorst protesteren omwonenden tegen plannen voor zonnevelden. Menig politicus ziet de zonnepanelen dan ook liever verschijnen op daken dan in het groen. Maar volgens de Amersfoortse GroenLinks-fractie kunnen we ons die protesten niet veroorloven; het is 'twee voor twaalf' als het gaat om milieumaatregelen en dus moet er haast worden gemaakt.

Een ander voorbeeld, windmolens. Kan Amersfoort het zich veroorloven om alleen energie in te kopen van windmolens die in zee zijn geplaatst? Vrijwel elk plan voor windmolens binnen de eigen gemeentegrenzen leidt tot boze reacties van omwonenden.

Het stadsbestuur streeft naar een 'energieneutrale' stad in 2030. In dat jaar is er dus geen uitstoot van broeikasgassen meer. Echter, dit streven vereist aanzienlijke investeringen. Het aanpakken van één huis kan al snel bijna een ton kosten en de vraag is wie dat gaat betalen: de wooncorporaties, de huiseigenaren, de overheid of de huurders? Alleen al het gasloos maken van een gemiddeld rijtjeshuis kost volgens een recent onderzoek zo'n 18.000 euro. Aedes, de koepelorganisatie van wooncorporaties, berekende dat het gasloos en klimaatneutraal maken van alle sociale huurwoningen in Nederland in totaal 108 miljard gaat kosten. Een duizelingwekkend bedrag. Tot de genodigden behoort Koos Koolstra, die bij wooncorporatie De Alliantie directeur is van de afdelingen Regio Amersfoort en Vastgoedonderhoud. Hij zegt zeker te weten dat 'energieneutraal in 2030' niet haalbaar is, en dat heeft veel te maken met het prijskaartje dat hier aan hangt. Milieudefensie is aanwezig in de persoon van medewerker Evert Hassink, een groot voorstander van gasloos bouwen en autoluwe steden. Hassink gaf kortgeleden het goede voorbeeld door zijn eigen huis te verduurzamen. Ook aan het woord komt Chris Bruijnes uit Vathorst, die een petitie indiende tegen de komst van zonnevelden bij zijn wijk. Hem was immers een groen uitzicht beloofd toen hij zich in Vathorst vestigde. Wim van Rooijen, eveneens een betrokken burger, woont in de binnenstad en zal een lans breken voor juist zoveel mogelijk zonnepanelen; desnoods op historische panden. Van Rooijen is ook een voorstander van een autoluwe binnenstad.

Het debat wordt georganiseerd door het Lokaal Media Centrum Amersfoort, een samenwerking van de BDU/De Stad Amersfoort, Bibliotheek Eemland en RTV Utrecht. Het debat begint om 20.00 uur in het Eemhuis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie