Burgemeester Bolsius blijft in Amersfoort.
Burgemeester Bolsius blijft in Amersfoort. Gemeente Amersfoort

Ondanks geruchten: burgemeester Bolsius niet in kabinet Rutte-IV

2 januari 2022 om 15:28 Politiek

AMERSFOORT Lucas Bolsius krijgt geen functie in het nieuwe kabinet. Het CDA, de partij van de Amersfoortse burgemeester, maakte op zondagmiddag 2 januari de namen bekend van de CDA’ers die worden benoemd tot staatssecretaris en minister. Bolsius komt niet voor op deze lijst.

Jeroen de Valk

RTL Nieuws berichtte medio december dat Bolsius (63) zou zijn ‘genoemd’ als één van de CDA’ers die straks misschien op het bordes van Paleis Noordeinde zouden poseren, met koning Willem-Alexander in hun midden. Een woordvoerster van de burgemeester liet toen weten dat niemand uit Den Haag hierover met Bolsius contact had opgenomen. De burgemeester zei tegen de verslaggever van deze krant dat hij graag nog eens zes jaar door wil als burgervader.

Bolsius, eerder raadslid in Rotterdam, werd benoemd tot burgemeester van Amersfoort in augustus 2010 voor zijn eerste termijn en in augustus 2016 voor zijn tweede. Hij zal naar verwachting vlak voor de zomer van 2022 worden voorgedragen voor een derde termijn.

GEDEPUTEERDE STATEN CDA’ers die wel in het kabinet komen, zijn de ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse zaken), Karien van Gennip (Sociale Zaken), Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). De twee CDA-staatssecretarissen zijn Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) en Marnix van de Rij (Fiscaliteit). Bruins Slot is de enige van hen die beroepshalve uitgebreid met Amersfoort heeft kennisgemaakt. Ze zit namelijk in de Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht.

BEVEILIGING De Jonge blijft dus minister, maar hoeft hopelijk niet meer permanent te worden beveiligd tegen gewelddadige tegenstanders van het coronabeleid. De arts Ernst Kuipers neemt de corona-portefeuille van hem over. Kuipers woont in het weekend in een niet nader genoemde plaats op de Veluwe.

Op maandag 10 januari wordt het kabinet Rutte-IV beëdigd door koning Willem-Alexander. Later die dag wordt de traditionele foto op het bordes genomen. In de nieuwe ploeg bevinden zich geen inwoners van Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie