Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe om te gaan met Bitcoin-regelgeving?

24 december 2021 om 07:41 Partnercontent

De Bitcoin-regelgeving is een uitdaging die schokgolven door de hele cryptomarkt stuurt. Hier leest u hoe u het moet doen.

De verspreiding van crypto’s is het voorbije jaar sterk gestegen en trekt wereldwijd particulieren en bedrijven aan. Verschillende grote financiële instellingen, waaronder banken, verwerken nu betalingen in Bitcoin. Vooraanstaande internationale bedrijven en vermogensbeheerders gebruiken Bitcoin om hun portefeuilles te diversifiëren. Handelaars en ook particulieren gebruiken het om goederen en diensten te betalen. 

Hoewel Bitcoin een gedecentraliseerde munt is, heeft het toenemende gebruik ervan de mondiale reguleringsinstanties ertoe aangezet maatregelen te ontwikkelen om de munt te reguleren. Slechts één land, El-Salvador, heeft Bitcoin een wettig betaalmiddel gemaakt, terwijl andere landen nog verdeeld zijn over de controle erop. Hier zijn echter de belangrijkste zaken die u moet weten over de Bitcoin-regelgeving. 

De houding van internationale regelgevers tegenover Bitcoin

In het algemeen is Bitcoin niet onderworpen aan overheids- of institutionele regelgeving. Er zijn echter meerdere pogingen geweest van internationale regelgevers om de transacties en het gebruik van Bitcoin te standaardiseren. Sommige overheden hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat cryptomunten financiële risico’s inhouden en verboden zouden moeten worden. Anderen houden echter ook vol dat Bitcoin geen bedreiging vormt voor de financiële stabiliteit van de wereld; daarom hoeft het niet verboden te worden. 

Het hoofd van de Italiaanse centrale bank zei tijdens een voorbije G20-top dat Bitcoin en andere virtuele munten de financiële stabiliteit bedreigen en ongelooflijke voordelen bieden aan de gebruikers. Zelfs de wereldwijde waakhond voor de regulering van de economische activiteiten van de G-20 economieën, de Financial Stability Board, zegt dat crypto-activa geen financiële risico’s vormen omdat hun gecombineerde marktwaarde minder dan 1% van het mondiale bbp bedraagt. 

Het IMF heeft opgeroepen tot samenwerking tussen regeringen en heeft gewezen op het potentieel van cryptomunten om financiële misdrijven zoals het witwassen van geld en het financieren van terrorisme te vergemakkelijken. De organisatie stelt beleidsmaatregelen voor om de consument op dezelfde wijze te beschermen als de traditionele economische systemen. 

Japan laat zijn burgers Bitcoin gebruiken voor financiële transacties. Zij hebben echter beleidsmaatregelen die de cryptobeurzen reguleren. Crypto-uitwisselingsplatforms moeten zich registreren bij het Japanse Financial Services Agency om actief te mogen zijn. Dat betekent dat zelfs de bedrijven die cryptotradingapps aanbieden zich moeten registreren bij het agentschap. Deze link heeft meer informatie over deze bitcoins-era.nl. Japan is een van de grootste markten voor Bitcoin en was de eerste die een nationaal systeem invoerde om de handel in crypto’s te reguleren. 

Bitcoin is volgens het Financial Crimes Enforcement Network geen wettig betaalmiddel in de Verenigde Staten. De VS heeft echter legale cryptobeurzen. De VS zijn goed voor het op één na grootste Bitcoin-volume, maar de regelgevers hebben verschillende meningen over de regulering ervan. De Securities and Exchange Commission beschouwt Bitcoin en andere cryptomunten als effecten. 

Dat betekent dat cryptotrading en -beleggingen onderworpen zijn aan de effectenwetgeving van de Verenigde Staten. Het agentschap heeft zijn inspanningen opgevoerd om via dagvaardingen toezicht te houden op initial coin offerings en tokenverkopen. De Commodity Futures Trading Commission houdt echter vol dat Bitcoin een grondstof is, en moedigt een vriendelijke benadering van cryptomunten aan. 

De IRS daarentegen zegt dat cryptomunten zoals Bitcoin geen echte valuta zijn. In plaats daarvan wordt Bitcoin gedefinieerd als eigendom, dat onderworpen is aan de geldende belastingwetten. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft zich uitgesproken over het potentieel van Bitcoin om criminele activiteiten te ondersteunen, en verklaarde dat toezichthouders zich vooral moeten richten op het voorkomen dat mensen crypto gebruiken om misdaden te plegen. 

De Europese Unie verbiedt elke lidstaat een onafhankelijke munt in te voeren. Cryptobeurzen zijn echter legaal, afhankelijk van het land. EU-leiders hebben hun bezorgdheid geuit over witwaspraktijken in verband met crypto. De commissie zal voortdurend toezicht houden op de cryptomarkt om criminelen af te schrikken. Franse en Duitse financiële toezichthouders hebben gezegd dat ze een gezamenlijk voorstel zullen doen om de cryptomarkt te reguleren. 

Over het algemeen hebben de internationale regelgevers verschillende opvattingen over de regulering van Bitcoin. Ze zijn het er echter allemaal over eens dat Bitcoin een aantal risico’s inhoudt die een goed regelgevend kader vereisen. Zij zijn vooral bezorgd dat de decentralisatie van Bitcoin achterpoortjes biedt voor criminele activiteiten zoals het witwassen van geld, fraude en het financieren van terrorisme. Het zou echter tijd kosten om met een e Bitcoin-regelgeving te komen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie