De parkeergarage Stadhuisplein in Amersfoort.
De parkeergarage Stadhuisplein in Amersfoort. Keistadnieuws

Rekenkamer: ‘Parkeergarages centrum van lagere kwaliteit’

23 december 2021 om 14:06 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT De drie parkeergarages in het centrum die in handen zijn van de gemeente, hebben een lagere kwaliteit dan gemiddeld. Dit blijkt uit onderzoek van de Amersfoortse rekenkamer. De kwaliteit hangt nauw samen met de leeftijd en het beheer van de garages. Fietsenstallingen uit het onderzoek scoren wel ruim voldoende maar het gebruik van de stallingen kan worden verbeterd.

De rekenkamer hield interviews met de wethouder, ambtenaren, exploitanten en beheerders van de garages maar ook met stakeholders zoals de Ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort en Onbeperkt Amersfoort. Daarnaast zijn alle parkeergarages en fietsenstallingen in het onderzoek onderworpen aan een schouw. Tot slot zijn er enquêtes gehouden onder abonnementshouders en inwoners van het Amersfoort Panel.

AUTOLUW Middels het onderzoek wilde de rekenkamer in kaart brengen welke aspecten van de garages en stallingen verbeterd kunnen worden. Ook keek ze in hoeverre deze zijn toegerust voor een autoluwe binnenstad. 

In Amersfoort zijn dertien openbare parkeergarages. De gemeente Amersfoort heeft een direct belang in vier garages, waarvan drie in het stadscentrum zijn gelegen. Het gaat om Stadhuisplein, Koestraat en Flintplein.

VINDBAARHEID Wat betreft de fietsenstallingen is gekeken naar Amicitia, Kamperbinnenpoort en St. Jorisplein. De kwaliteit van deze stallingen blijkt over het geheel genomen goed te zijn. Echter kan wel worden verbeterd met betrekking tot de vindbaarheid en toegankelijkheid voor grotere voertuigen zoals bakfietsen. Nu worden er nog steeds fietsen op straat gestald. Daarom beveelt de rekenkamer aan om een plan van aanpak te maken zodat meer mensen gebruik gaan maken van de fietsenstalling.

GEMEENTERAAD Het gehele onderzoeksrapport is te vinden op www.amersfoort.nl/rekenkamer. De gemeenteraad zal het onderzoek bespreken op 1 februari en daarna besluiten over de aanbevelingen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie