Afbeelding
Archief De Stad Amersfoort

Seance begraafplaats had ‘nooit mogen gebeuren’, aldus college

22 december 2021 om 09:00 Politiek

AMERSFOORT (ANP) ,,Dit had nooit mogen gebeuren”, aldus de Amersfoortse wethouder Kees Kraanen dinsdagavond tijdens een raadsvergadering over de seance op de begraafplaats Rusthof. Volgens de wethouder is het onbegrijpelijk dat een paranormaal onderzoek op de begraafplaats werd toegestaan. ,,Was mij maar de vraag gesteld of zo’n onderzoek mocht, was de directeur van de begraafplaats maar bij mij gekomen. Dan had ik maar één antwoord gegeven: ‘Nee!’”, aldus de wethouder Stedelijk Beheer. ,,Ik vind het vreselijk dat dit onder mijn verantwoordelijkheid is gebeurd.”

De directeur van Rusthof, die toestemming gaf, is begin deze maand op non-actief gesteld. Hij zal waarschijnlijk niet meer terugkomen als directeur van de begraafplaats, aldus Kraanen. ,,Kan mij niet voorstellen dat met de huidige directeur het herstel van vertrouwen weer vaart krijgt.”

,,De waarde van een rust van een graf is diep aangeraakt door de bijeenkomst”, aldus burgemeester Lucas Bolsius. Voor de vergadering waren alle raadsleden een moment stil uit respect voor de nabestaanden.

Zes mensen zochten op de begraafplaats in september contact met ‘spirituele energieën’ van overledenen. De zaak kwam aan het licht toen de vader van een overleden kind een achtergelaten videocamera vond met daarop filmbeelden van de bijeenkomst. Nabestaanden van 42 overledenen op de begraafplaats hebben begin deze maand aangifte gedaan van grafschennis.

Vorige week kreeg Amersfoort van de Nationale ombudsman een berisping. De gemeente had volgens de ombudsman onvoldoende begrip voor wat een paranormaal onderzoek voor effect zou kunnen hebben voor de nabestaanden. ,,Er is, zo voelen velen dat, een onacceptabele inbreuk gemaakt op de persoonlijke en intieme band met een overleden kind of nabestaande”, aldus de ombudsman.

De ombudsman vindt dat het Amersfoortse gemeentebestuur direct nadat de kwestie bekend werd persoonlijk met betrokkenen had moeten praten in plaats van brieven te sturen. Later heeft de burgemeester wel persoonlijke gesprekken gevoerd met de nabestaanden. ,,Sinds het rapport uitgekomen is, bel ik elke dag met ze”, liet Bolsius weten in de vergadering. De gemeente wil zo nodig een ontmoeting organiseren tussen de mensen van de bijeenkomst en nabestaanden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie