Afbeelding
Bernard van Hemert

Beelden tussen Hemel en aarde in de Elleboogkerk beide Kerstdagen

25 december 2021 om 08:56 Kunst

AMERSFOORT Wie op Eerste en Tweede Kerstdag nog geen plannen heeft gemaakt en wil genieten van aansprekende, geschilderde portretten en boeiende sculpturen in hout, kan zijn hart ophalen bij de expositie ‘Beelden tussen Hemel en Aarde’ die te zien is van 10.00 tot 17.00 uur in de Elleboogkerk op de Langegracht 36 te Amersfoort. De exposanten zijn Anneke van der Werf en Bernard van Hemert.

Anneke van der Werf schildert portretten. Maar niet zomaar portretten: het zijn altijd portretten die je aankijken, waarvan de ogen spreken, en de mondhoeken een overduidelijke persoonlijkheid uitdrukken. Of het nu verdriet is, melancholie of levensvreugde; altijd spat de emotie er van af. Daarom is het ook altijd een heel proces voor Anneke om een persoon te schilderen.  Het gaat er niet zozeer om een goede foto als startpunt te bemachtigen, maar veel meer om alle lagen van die persoon te ontmoeten, te herkennen en vervolgens te laten terugkomen in het portret. Naast sprekende portretten maakt Anneke ook levendige schilderijen van verweerd hout. Ook hier weer is het altijd verrassend hoe ze de essentie sprankelend weet vast te leggen. Van al haar werk zijn verschillende voorbeelden te zien in de expositie.

HOUT ALS INSPIRATIEBRON Bernard van Hemert ontdekte zo’n twintig jaar geleden het hakken in hout als bron van ontspanning en inspiratie. Hij werkt vrijwel alleen met hout waar een of ander verhaal aan zit. Zo blies een Januaristorm een enorme eik om in de tuin van een goede vriend; dat hout leverde niet alleen een aantal beelden van deze expositie op maar ook twee stoere tafels, een helmhout, verschillende naamborden en de grafkist van zijn vader. Zo heeft voor hem elke stronk of stam zijn eigen geschiedenis: decennia lang heeft een boom zonlicht opgenomen en koolstof omgezet, onder steeds wisselende omstandigheden en dat is nu samengebald in het hout. De boom wordt gerooid en krijgt een tweede leven in het beeld dat Bernard er van maakt. De tekening van het hout, de nerf, knoesten en scheuren bepalen in belangrijke mate hoe het beeld zal worden. Hij bewerkt het precies zo weinig dat de essentie van het hout tastbaar wordt. Zo ontstaat een beeld wat je aanspreekt, boeit of ontroerd.

SPIRITUALITEIT Daarnaast is spiritualiteit een terugkerend thema in zijn eigen werk. Hij verdiept dagende inzichten uit zijn eigen leven door ze met eindeloos herhaald gutsen en schuren te vertalen naar zijn beelden. Een maalstroom van gedachten die uitdempt en uiteindelijk tot rust komt; een levenscrisis die resulteert in meer balans; een andere perspectief die alles relatief maakt. Spannend of de toeschouwer hier iets van herkent!

OASE VAN STILTE De zorgvuldig gerestaureerde Elleboogkerk is een oase van stilte in het hartje van Amersfoort. De prachtige lichtinval doet Anneke’s portretten pas echt tot hun recht komen. De enorme ruimte en de statige gewelven bieden alle gelegenheid om Bernard’s sculpturen van alle kanten te benaderen. Zowel Bernard als Anneke maakt niet alleen vrij werk. Zij nemen allebei ook opdrachten aan. Een aantal van de geëxposeerde werken is te koop of te huur. En wat is een mooier moment om deze ‘beelden tussen hemel en aarde’ te beleven dan met Kerst?

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie