Blikjesboom gemaakt door Eemland Schoon
Blikjesboom gemaakt door Eemland Schoon Danielle van Wallinga

Een kerstboom van blikjes als statement tegen zwerfafval

13 december 2021 om 12:45 Lokaal Deel je nieuws

Het is helaas een vertrouwd beeld in Amersfoort: lege frisdrank en bierblikjes en andere rommel op straat en in de natuur. Eemland Schoon bedacht een ludiek statement tegen de enorme hoeveelheid zwerfafval in de stad. Van de in drie maanden bij elkaar geraapte zwerfblikjes maakten de Amersfoorters een grote blikjeskerstboom van 4 meter, sinds afgelopen zaterdag te bewonderen tegenover Winkelcentrum Schothorst op de Holkerweg. 

De boom bestaat uit ruim 200 van de ongeveer 700 gevonden blikjes. Voor het grootste deel energiedrankjes en bier, achteloos weggegooid of achtergelaten op hangplekken voor jongeren. Het probleem verergert in deze tijd met coronabeperkingen, zien de Amersfoorters. Jongeren zijn beperkter in hun mogelijkheden, hangen meer op straat en laten meer rommel achter.

Jaarlijks belanden er in Nederland naar schatting zo’n 150 miljoen blikjes in het milieu. Een rommelig gezicht, maar bovenal schadelijk voor dier en natuur. Blikjes doen er 50 jaar over om af te breken of doen dat zelfs nooit. Al die tijd veroorzaken ze schade: dieren verwonden zich bijvoorbeeld aan de scherpe stukjes of eten het op. Jaarlijks overlijden er zelfs 4000 koeien door. Blikjes vormen daarnaast ongewild een vijand voor nuttige naaktslakken, die er aangetrokken door de zoetigheid in kruipen zonder ooit de uitweg te vinden. Ook als ze in het water terechtkomen veroorzaken blikjes vervuiling en zijn ze schadelijk voor alles dat leeft.   

Het stukmaaien van zwerfafval is een groot probleem, beaamt ook Mark Scheffer van Eemland Schoon. “De bedoeling is dat zwerfafval eerst uit de bermen wordt gehaald voordat de maaiers aan de slag gaan, maar in de praktijk gaat dat nogal eens mis. Met als gevolg een verergering van het probleem; één blikje eindigt in talloze kleine en moeilijk op te ruimen stukjes in het gras en richt zo nog meer schade aan.”   

Gelukkig gloort er hoop aan de horizon: per 31 december 2022 komt er 15 cent statiegeld op blikjes, net als op de plastic flesjes sinds juli dit jaar. De verwachting is dat 70-90% van de blikjes hiermee terug zal worden gebracht. Duitsland en Zweden gingen ons land al met succes voor. Het geld ligt vanaf dan letterlijk voor het oprapen. Deze kerstboomblikjes zouden toch minstens 100 euro hebben opgeleverd: een leuk bedrag. 

De boom is tot 8 januari te bewonderen bij Winkelcentrum Schothorst, je kunt er een foto van maken en delen op social media met #blikjesboom. 

Het team van Eemland Schoon bij de blikjesboom
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie