Burgemeester Bouwmeester van Leusden: ..Succesje in Den Haag..
Burgemeester Bouwmeester van Leusden: ..Succesje in Den Haag.. Gemeente Leusden

,,Brief over lokale omroepen warm onthaald in Den Haag’’

3 december 2021 om 13:28 Politiek

AMERSFOORT Een beetje in de marge van de behandeling van de gunningsprocedure voor de lokale omroep in de gemeenteraad van Leusden, kon burgemeester Bouwmeester van de buurgemeente trots melden dat een initiatief van Leusden en Amersfoort goed lijkt te landen in ‘Den Haag’.

door Daan Bleuel

De gemeenten Amersfoort en Leusden schreven onlangs een brief aan minister Slob, waarin ze onder meer pleiten voor meer geld voor lokale omroepen. De brief werd mede ondertekend door de provincie Utrecht en de burgemeesters van Oudewater en Woerden. Bouwmeester vertelde donderdag dat minister Slob eerder deze week instemmend reageerde op de brief. 

VERSCHRALING Het pleidooi voor meer geld is onder meer gebaseerd op de constatering dat bronnen van inkomsten voor lokale media langzaam opdrogen. Dat leidt tot een verschraling van het nieuwsaanbod, constateren de briefschrijvers. Zij zeggen zich mede te baseren op recente onderzoeken van de Raad van het Openbaar Bestuur (ROB) en de Raad voor Cultuur die in opdracht van het kabinet werden uitgevoerd. 

Leusden en Amersfoort zeggen in de brief het belang van lokale journalistiek te onderkennen: ,,Onafhankelijke, objectieve journalistiek op lokaal niveau is, met de opkomst van de sociale media, van meer toegevoegde waarde dan ooit. Wij zouden graag zien dat de financiële middelen en wet- en regelgeving aan gaan sluiten op het maatschappelijke belang van lokale media. Hiermee zouden de ambities van velen van hen kunnen worden ondersteund.’’ 

SAMENWERKING In de brief pleiten de opstellers voor beduidend meer geld (wat neerkomt op een verdriedubbeling van de huidige normen). Dat geld zou onder meer nodig zijn om samenwerking tussen lokale mediapartijen beter te kunnen ondersteunen. Daarmee lijken de briefschrijvers ook te refereren aan de lopende procedure in Amersfoort en Leusden voor het opnieuw verlenen van de zendmachtiging. Eén van de gegadigden, Nieuwsplein33, is de vrucht van samenwerking tussen publieke en private partijen die in Amersfoort en Leusden actief zijn, zoals regionale zender RTV Utrecht, uitgever BDUmedia van onder meer deze krant en de site voor onderzoeksjournalistiek in de regio De Stadsbron. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie