't Noll'nkoor
't Noll'nkoor W. Maassen v.d. Brink

“Zilveren” jubileum Twentse Vereniging Amersfoort

29 november 2021 om 19:36 Lokaal Deel je nieuws

De Twentse Vereniging Amersfoort heeft in november haar zilveren jubileum gevierd. Eigenlijk zou dat vorig jaar worden gedaan, maar vanwege de beperkingen kon het toen niet doorgaan.

Het was eind 1995 dat Ernst Asveld het idee kreeg te kijken of er mensen in Amersfoort en omgeving waren die hun wortels in Twente hadden en geïnteresseerd waren in hun geboorteland.

Zelf is hij geboren in Enschede. Zijn belangstelling voor Twente ontstond nadat hij de stamboom van zijn familie had uitgezocht. Het bleek dat de familie Asveld een echte Twentse familie is. De boerderij waar zij oorspronkelijk vandaan komen lag vlakbij Hengelo (Ov) en is in 1496 al beschreven. De Twentse familie was protestants. Rond 1840 was er een afsplitsing waardoor een rooms katholieke Brabantse tak is ontstaan. Over deze stamboom heeft Ernst Asveld het boek “Wi’j bunt van Asveld” geschreven en dat in eigen beheer uitgegeven. Ook heeft hij toen in 1990 een reünie voor alle Asvelden in Nederland georganiseerd. Zo’n honderd vijftig mensen kwamen er naar toe. De Brabanders hadden zelfs een bus georganiseerd.

In november 1995 kwamen vijf mensen bij elkaar. Van deze vijf zijn er drie nog steeds lid van de vereniging. Op die eerste bijeenkomst werd men het er snel over eens dat geprobeerd moest worden meer belangstellenden te vinden teneinde iets levensvatbaars van de grond te krijgen. Er werd het nodige pr werk gedan, inclusief een gesprek op de toenmalige Omroep Amersfoort. Daarnaast ging men op andere manieren op zoek naar eventueel belangstellenden.

Dit geheel was succesrijk en leverde de nodige Twentenaren op de mee wilden doen. Ook van deze mensen zijn er, die nu nog steeds lid van de vereniging zijn. In de loop der jaren kwamen er nieuwe leden bij en vertrokken er vanzelfsprekend ook een aantal.

De vereniging organiseert avonden waarbij een Twents onderwerp ter sprake komt. Dit kan een geschiedkundig of cultureel onderwerp zijn. Ook Twentse schrijvers en schrijfsters zijn aan bod gekomen evenals Twentse tradities en bedrijven.

Iedere keer is het een van de leden die dit deel van de avond voorbereid. Daarna volgt een gezellig samen zijn. En vanzelfsprekend wordt het Twentse Volkslied, geschreven door J.J. van Deinse (1926) niet vergeten. Het vierde couplet is zeker van toepassing op de leden van de vereniging. Dit couplet begint als volgt (vertaling in het Nederlands)

En voert ons het lot ook uit Twente soms weg

Wij blijven het immer gedenken

Verder wordt geprobeerd een keer per jaar een zogenaamde Twentedag te organiseren. Dan gaat men met z’n allen een dag naar Twente toe. Enkele leden hebben voor de hele dag een programma georganiseerd. Het geheel inclusief koffie met als het kan Twentse krentewegge en een lunch. De dag wordt dan afgesloten met een maaltijd.

Bijzonder is, dat een aantal keren is voorgekomen dat iemand die voor het eerst op een avond kwam aan het eind zei zich thuis te voelen, alsof hij bij zijn eigen Twentse familie was. Zo werd de sfeer ervaren. Of op zijn Twents gezegd, hij voelde zich hoeskunnig.

Aanvankelijk vonden de bijeenkomsten bij iemand in de huiskamer plaats. Maar toen het aantal leden toenam, is men uitgeweken naar een zaaltje.

Een enkel lid wilde bijvoorbeeld na zijn pensioen graag terug naar Twente. Maar omdat de kinderen nu in de omgeving van Amersfoort wonen, is het er niet van gekomen. Bovendien is er in al die jaren veel veranderd en mensen die men vroeger kende, wonen er nu waarschijnlijk niet meer.

Als gevolg van de beperkingen door corona kon het jubileum vorig jaar niet gevierd worden en konden er geen bijeenkomsten gehouden worden. Gelukkig kon het nu wel.

Voor deze feestelijke gelegenheid was “‘t Noll’nkoor, De breurs oet Hoksebarge” uitgenodigd. Zij verzorgden een optreden met eigen geschreven liedjes afgewisseld met leuke sketches. Dit alles in het Twents. Zij wisten te zorgen voor een goede sfeer en hun optreden was een groot succes.

Speciaal voor dit zilveren jubileum had de oprichter en voorzitter het “kistentuug” (nette pak) aangetrokken, een origineel kostuum van begin 1900.

De feestelijke bijeenkomst werd afgesloten met een etentje. Voor de verplichte sluiting van acht uur ’s avonds wist men de feestelijkheden te beëindigen.

Voor informatie: ewh.amail@gmail.com

De voorzittter in 't kistntuug
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie