SZamen Gezond B.V. geeft tips over ziekteverzuim.
SZamen Gezond B.V. geeft tips over ziekteverzuim. Pauw Media
De Specialist

‘Als het ziekteverzuim langer duurt’

16 november 2021 om 10:00 Zakelijk

AMERSFOORT Soms duurt verzuim langer dan verwacht. Het gevolg is dan dat je ‘s morgens niet meer naar je werk gaat, dagen weken worden en soms maanden. SZ Samen Gezond geeft tips: ,,Je hebt de eerste week zelf contact met je leidinggevende, de week erop belt hij jou of andersom. Dan komt HR in beeld en wordt de arbodienst ingeschakeld. Een bezoek aan de bedrijfsarts is tenslotte verplicht. De bedrijfsarts stelt vragen, luistert en vraagt of hij contact mag opnemen met je behandelaar. De arts maakt een probleemanalyse en geeft aan dat nu je behandeld wordt, eerst thuis moet werken aan herstel. Ondertussen is het wel verstandig om te starten met wekelijks een kop koffie te drinken op het werk. Hij ziet je graag over zes weken terug.”

KOFFIE DRINKEN OP KANTOOR ,,Koffie drinken op het werk? Je lust geen koffie en om daarvoor nu een uur heen en weer te rijden? Ach, ze zullen deze week wel bellen van het werk en bespreken we het. Maar het blijft stil, belde of appte eerst wel eens een collega, nu hoor je niets. Opeens, na vijf weken belt leidinggevende Remco. ,,Hallo Klaas, hoe is het nu? We hebben je niet gezien op het werk voor een kop koffie. Het is ook niet niets natuurlijk om ziek te zijn.” Tja zeg je, de behandeling is pittig, ik drink geen koffie en om daarvoor heen en weer te rijden? Dat begrijpt Remco wel, is ook best veel gedoe en hij is nu ook druk omdat Klaas er niet is. Zelfs koffie drinken met Klaas schiet er al bij in, laat staan Klaas bellen.

De bedrijfsarts vraagt Klaas bij het volgende gesprek hoe het contact is verlopen en hoe hij de koffiemomenten heeft ervaren. Klaas geeft aan dat dit niet is ingezet en hij het contact erg mist met de collega’s. Jammer, zegt de bedrijfsarts want nu weet je niet wat een autorit en een uur op het werk met je doet en ontneem je jezelf de mogelijkheid op contact. En dat was juist de bedoeling! Maar als je geen koffie lust, hoe had je zelf kunnen regelen dat er wel contact was en wat had je werkgever kunnen doen? Het kwartje valt bij Klaas. Thuisgekomen belt Klaas met Remco en geeft aan dat hij graag thee komt drinken op het werk en wil kijken welke werkzaamheden hij kan doen tussen de behandelingen door, zodat hij afleiding heeft en deel blijft uitmaken van het team. Zes weken later geeft Klaas aan bij bedrijfsarts dat hij tussen de behandelingen door gemiddeld drie ochtenden naar kantoor gaat. Heerlijk! ,,Op het werk ben ik gewoon Klaas en niet de patiënt Klaas. Ik voel me daardoor ook nuttig en ga dan vol energie de behandelweek in.”

CONTACT HOUDEN IS LASTIG ,,Contact houden tijdens verzuim is lastig. Hoe langer iemand verzuimt, hoe minder contact, hoe groter de drempel wordt bij terugkeer. Bespreek hoe je dit samen vorm kan geven. Iedereen is hier anders in en heeft andere behoeftes. Maar spreek elkaar er ook op aan als het niet loopt zoals afgesproken. Advies nodig? Neem contact op met SZamen!”

SZamen Gezond B.V.
Laan 1914 41
3818 EX Amersfoort
033 285 92 42
info@szamen.nl
www.szamen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie