Afbeelding
Lex van Lieshout ANP photo

Amersfoort haalt relatief veel nieuwe woningen uit oude panden

8 november 2021 om 13:11 Wonen

AMERSFOORT Vorig jaar zijn er 10,2 duizend woningen gerealiseerd in oude bedrijfspanden, scholen en ziekenhuizen. Dit is een daling ten opzichte van voorgaande jaren, meldt het CBS maandag. Van alle huizen die er vorig jaar bijkwamen is 11 procent een zogeheten ‘transformatiewoning’. Nieuwbouw blijft nog altijd de belangrijkste factor voor groei van de woningvoorraad. Vorig jaar werden er namelijk zo’n 70 duizend nieuwe huizen bijgebouwd.

In Amersfoort ontstond echter 17,2 procent van de nieuwe woningen vorig jaar door transformeren van oude panden die voor andere doeleinde werden gebruikt. Flink meer dan het landelijk gemiddelde, maar de gemeente staat niet in de top-10 qua absolute aantallen transformatiewoningen.

Transformatiewoningen zijn vaak kleinere huurwoningen, aldus het CBS

In absolute aantallen werd in Rotterdam in 2020 de meeste woningen opgeleverd in bestaande gebouwen: zo’n 1905. Dat is 18,7 procent van alle woningen die er in de stad bijkwamen. In Rotterdam en Amsterdam was het aantal nieuwe woningen uit transformaties in 2020 wel beduidend minder dan in 2019. In Nieuwegein en Maastricht nam het aantal woningtransformaties juist toe. In Nieuwegein kwamen bijna 560 woningen voort uit transformaties, in Maastricht ging het om meer dan 685 woningen.

TRANSFORMATIE Onder transformatie wordt het hergebruik van bestaande panden verstaan. Als een pand wordt gesloopt en op dezelfde plek een nieuw pand wordt geplaatst, telt dit niet mee als transformatie. Transformatiewoningen zijn vaak kleinere huurwoningen, aldus het CBS.


Op de kaart staat per gemeente het absolute aantal woningen dat is ontstaan doordat bestaande panden met een andere functie (kantoren, fabrieken e.d.) zijn omgebouwd. De absolute aantallen zijn afgerond op vijftallen. Dat absolute aantal is vervolgens afgezet tegen het totaal aantal woningen dat een gemeente er in een jaar bij kreeg (onder andere door nieuwbouw), om te komen tot het percentage van het totale aantal ‘nieuwe’ woningen. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart.


Foto: CBS

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie