Het voorafgaande team van de TU Delft won een competitie met een efficiëntie van 3.396 kilometer op één kilo waterstof.
Het voorafgaande team van de TU Delft won een competitie met een efficiëntie van 3.396 kilometer op één kilo waterstof. Eco-runner team Delft

Amersfoorter Remko Saraber werkt aan meest efficiënte auto op waterstof

8 november 2021 om 11:03 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT Amersfoorter Remko Saraber werkt dit studiejaar met 22 andere studenten van de TU Delft aan ‘s werelds meest efficiënte auto op waterstof. Door te blijven innoveren en de grenzen op te zoeken van wat technisch mogelijk is, willen de studenten laten zien wat er allemaal realiseerbaar is. Met hun hyper-efficiënte waterstof stadsauto hoopt het team komend jaar het belang van waterstof en duurzaamheid te laten zien.

Het Eco-Runner Team Delft is een zelfsturend team van studenten van de TU Delft. De studenten, allen van verschillende studies, ontwerpen en bouwen al sinds 2005 elk jaar zelfstandig een nieuwe auto die op waterstof rijdt.

ECO-MARATHON Een heel jaar zet Remko vrijwillig zijn studie opzij om zich volledig te focussen op de bouw van de waterstof auto, de Eco XII. Komend voorjaar wil hij vol voor de titel gaan tijdens de Shell Eco-marathon, een wereldwijde competitie voor energie-efficiëntie waarbij deelnemers auto’s bouwen om de hoogst mogelijke brandstofefficiëntie te bereiken. Remko, fuel cell engineer van Eco-Runner Team Delft, is binnen het team verantwoordelijk de brandstofcel en het gebruik van de waterstof.

,,Ik ben altijd al in techniek geïnteresseerd geweest, daarom ben ik ook naar Delft gekomen. Om daar nu in zo’n project mee bezig te kunnen zijn is erg gaaf. Daarnaast is het erg leuk om met zo’n ambitieus team te werken aan een duurzamere toekomst. Met de fantastische resultaten van afgelopen jaar op zak is er al een goede basis gelegd.”

RECORDS Zo heeft het voorafgaande team als alternatief voor de afgelaste Shell Eco-marathon 2021 vanwege COVID-19, zelf een competitie met andere studententeams georganiseerd en deze gewonnen met een efficiëntie van 3.396 kilometer op één kilo waterstof. Dit is een afstand verder dan van Nederland naar Turkije. Tevens heeft de Eco-Runner XI een wereldrecord gevestigd met de waterstofauto door met een beperkte hoeveelheid brandstof 1.196 kilometer af te leggen.

De Shell Eco-marathon vindt plaats aan het einde van het studiejaar. De locatie voor de race in 2022 is nog niet bekend gemaakt.


Remco Saraber is fuel cell engineer van Eco-Runner Team Delft (vierde op de voorste rij). - Foto: Eco-runner team Delft

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie