Harriët Verkleij: ,,Ik help als NalatenschapsMakelaar erfgenamen om hun erfdeel vast te stellen, ze hebben daar immers recht op. Het is soms lastig of pijnlijk, maar zo voorkom ik narigheid op een later moment.”
Harriët Verkleij: ,,Ik help als NalatenschapsMakelaar erfgenamen om hun erfdeel vast te stellen, ze hebben daar immers recht op. Het is soms lastig of pijnlijk, maar zo voorkom ik narigheid op een later moment.” Esther Overmars Fotografie
De Specialist

Erfenis bij overlijden eerste ouder

7 november 2021 om 12:15 Zakelijk

AMERSFOORT Wat erft een kind bij het overlijden van de eerste ouder? NalatenschapsMakelaar Harriët Verkleij zet het een en ander op een rij.    

,,Tsja, ik kon niet veel meer voor Marja doen. Zij had op latere leeftijd een fijne nieuwe liefde gevonden in weduwnaar Cees. Na enkele prachtige jaren samen was hij nu overleden. Veel verdriet bij Marja - met als pleister op de wond dat zij als zijn erfgenaam in elk geval geen geldzorgen heeft. Toch? Maar het blijkt heel anders te zijn. Toen de eerste vrouw van Cees overleed, kon hij als langstlevende alle bezit behouden. Wel ontstond zo een vordering van de kinderen op Cees. Mét rente. Nu is die vordering zo groot geworden, dat er voor Marja maar weinig overblijft. Voor de zekerheid help ik haar om de erfenis van Cees niet ‘zuiver’ te aanvaarden maar ‘beneficiair’. Zo voorkomen we dat Marja misschien zelfs deels uit eigen zak zijn kinderen moet uitbetalen. Een forse tegenvaller. Helaas is Marja niet de enige bij wie het zo gaat.”

ZOEK HET UIT EN LEG HET VAST ,,Als de eerste ouder overlijdt en de andere ouder mag als langstlevende alles houden, dan erf je als kind ook, maar je erfdeel is dan een ‘vordering’ op de langstlevende. Ik adviseer altijd om te berekenen én vast te leggen hoe groot die vordering is. Dat voorkomt onduidelijkheid en daarmee ook conflicten als de tweede ouder overlijdt. Bijvoorbeeld bij de erfbelasting. Ik hielp de familie Vos aangifte doen nadat moeder overleed. Vader was al jaren eerder overleden. Bij de aangifte voor moeder mag het erfdeel van de kinderen van vader worden afgetrokken. Maar hoe veel dat was wist niemand meer. Ik heb het voor hen nageplozen, een hele zoektocht. Maar je wilt toch niet dubbel belasting betalen.”

RECHT ALS ERFGENAAM ,,Soms lukt het niet zomaar om duidelijkheid te krijgen. Zo vraagt Kim mij om hulp. Haar moeder is overleden. Zij had een langstlevende-testament met haar nieuwe vriend. Kim wil graag vaststellen hoeveel zij van moeder geërfd heeft, want als híj straks overlijdt, moet zij haar deel zien te krijgen van zíjn kinderen – dat gaat vast niet goed. Maar de vriend wil geen contact met Kim. Of de situatie van Jos. Zijn vader is overleden maar zijn moeder wil nergens over praten. Ze zegt: ‘ik heb als langstlevende alles gekregen en jij ziet het wel als ik ook doodga. Ik ga jou geen inzicht geven in mijn centen.’ Maar Jos vertrouwt het niet, hij vermoedt dat moeder allerlei kostbaar spul van pa aan zijn zusje geeft – en, zegt Jos, ‘stel dat ma pas over twintig jaar overlijdt, dan krijg ik dat nooit meer boven tafel én ruzie met zus.’”

,,Ik help als NalatenschapsMakelaar Kim en ook Jos om hun erfdeel vast te stellen, ze hebben daar immers recht op. Het is soms lastig of pijnlijk, maar zo voorkom ik narigheid op een later moment.”

Harriët Verkleij
NalatenschapsMakelaar
Hulpbijdeerfenis.nl
06 429 23997

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie