Afbeelding
Jeroen de Valk

Grotere afvalbakken in winkelstraten

2 november 2021 om 21:46 Politiek

AMERSFOORT] De gemeente Amersfoort trekt anderhalve ton uit voor nieuwe afvalbakken in de binnenstad. Er komen vijftig grotere bakken op de Langestraat, de Varkensmarkt, de Utrechtsestraat en de Arnhemsestraat.

Jeroen de Valk

De gemeenteraad vroeg vlak voor het zomerreces om een vlot onderzoek, aangezien de raadsleden van allerlei zijden vernamen hoe slonzig die afvalbakken erbij stonden. Uiteraard hadden ze dat zelf ook geconstateerd. Raadsleden wonen immers per definitie in de gemeente.

Van de 150.000 euro gaat 110.000 naar de bakken zelf en 40.000 naar de installatie ervan. Hiervoor kan probleemloos worden geput uit de bestaande budgetten. De huidige, kleinere afvalbakken worden opgeknapt en elders neergezet. De locaties waren al goed gekozen, en dus kunnen de onderstellen blijven staan. De vervanging vindt plaats in de komende maanden.

Een probleem blijft de ‘handhaving’, ofwel het toezicht van politieagenten en boa’s. Daarvoor schiet de capaciteit tekort. Winkeliers worden geacht een bijdrage te leveren aan een schonere straat.

MBO-STUDENTEN Wethouder Kees Kraanen schrijft: ,,Studenten van de mbo-opleiding Toezicht en Veiligheid van het ROC Midden-Nederland gaan - als onderdeel van een lesproject - met de winkeliers in gesprek om ze te stimuleren hun steentje bij te dragen aan het verminderen en voorkomen van zwerfafval. Met deze acties helpen we het winkelend publiek om afval op de juiste manier weg te gooien, zodat het niet op straat belandt.’’

Wie rommel op de grond gooit, kan daar dus door winkelpersoneel op worden gewezen. Heeft dat personeel daar tijd voor en zin in? Hopelijk zullen grotere, niet overlopende afvalbakken eerder aanzetten tot correct gedrag.

De actie is de uitkomst van een onderzoek naar de capaciteit, de frequentie van leging en de locaties van de afvalbakken. ,,Op sommige momenten stromen de bakken over en verspreiden vogels het afval. Vooral op dagen met mooi weer en/of grote drukte raken de huidige bakken zo snel vol, dat het legen niet meer is bij te benen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie