Pieter Jansen deed voor de tiende keer mee aan Nederlands Kampioenschap rookworst maken en kreeg weer de hoogste score van 100 punten voor zijn grove en fijne rookworst.
Pieter Jansen deed voor de tiende keer mee aan Nederlands Kampioenschap rookworst maken en kreeg weer de hoogste score van 100 punten voor zijn grove en fijne rookworst. Arnoud J Spaaij
Ondernemer in beeld

Keurslager Jansen trots op prijzen

30 oktober 2021 om 13:00 Zakelijk

AMERSFOORT Met subtiele details maak je de lekkerste worst. En met een steeds verfijnder recept dat van vader op zoon is over gegaan. Pieter Jansen deed voor de tiende keer mee aan Nederlands Kampioenschap rookworst maken en kreeg weer de hoogste score van 100 punten voor zijn grove en fijne rookworst.

Zestien slagers mochten zich dit jaar scharen in het rijtje van worstenmakers die 100 punten behaalden. De allerhoogste score die kan worden behaald door een beoordeling van een jury waarin onder andere Paul van Trigt een plek heeft. „Hij is een oud leraar van me en idolaat van worsten maken”, vertelt Pieter van Keurslager Jansen over hoe zo’n kundige vakjury is samengesteld.

KAMPIOENEN De zestien finalisten zijn eigenlijk allemaal nationaal kampioenen. Ze zijn door de jury allemaal bedeeld met het maximaal aantal punten. Wie eerste wordt is daarna misschien wel de moeilijkste beslissing van het hele Nederlands Kampioenschap. De lat ligt hoog. Iedere deelnemer levert enkele worsten in en dat zijn natuurlijk de beste van de de beste. Pieter: „Enkele weken voor het Nederlands Kampioenschap ben ik al bezig om de beste worst te maken. In september is ook de de keuring van de Keurslager-organisatie. Ik maak dan een hoeveelheid worst waar ik zelf ook al mijn eigen criticus ben.” Toch is het maken van de lekkerst worst geen kwestie van bijstellen. „Nee, zeker niet”, legt Pieter uit. „Het recept is al van mij vader. Hij is pasgeleden overleden maar werkte nog steeds met veel plezier mee de laatste jaren. Een origineel recept dus, alleen in het maken van de worst heb ik wel wat verbeteringen gezocht. Zo heb ik bijvoorbeeld zeven jaar geleden een ventilator op de rookkast gezet. Dan heb ik altijd een constante trek in de kast.”

Klanten kopen hier de lekkerste worst van Nederland

LEKKERSTE VOOR DE KLANT Maar van de beste worst die Pieter kan maken kiest hij er zelf een paar uit die hij instuurt naar de wedstrijd. De worsten die achterblijven komen in de slagerij en zijn voor zijn klanten. „Ja, die kopen dus de lekkerste worst van Nederland”, bevestigt Pieter lachend.

PIJLERS Rookworst is een van de pijlers van de slagerij. „Een van de pijlers. We hebben al zesenvijftig jaar onze algehele kwaliteit. Dat zit in het bedrijf en heb ik met trots van mijn vader, die zich vanuit Utrecht in Randenbroek vestigde, overgenomen en kunnen uitbouwen. We maken Utrechtse leverworst, Achterveldse bloedworst en met deze rookworst de beste worst van Nederland.”

WAARDERING Pieter is blij dat hij zoveel waardering krijgt. Niet alleen van een vakjury maar ook de mensen die in de winkel komen. Sommigen komen echt vanuit de wijde omgeving, Hoogland, Achterveld, Leusden, voor deze specialiteiten.

„Die waardering is fijn. De tijd speelt misschien een rol. Je merkt dat mensen de laatste anderhalf jaar waardering hebben voor lokale producten, voor elkaar en mooie momenten. Veel mensen gaan de komende feestdagen elkaar opzoeken. De gezelschappen mogen weer wat groter zijn. Dan is het fijn om weer compleet te zijn met de familie”, zegt Pieter.

door Arnoud J Spaaij

Jansen Keurslager
Euterpeplein 48a
3816NR Amersfoort
0334726329
www.jansen.keurslager.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie