Astrid Janssen wordt het gezicht van de Amersfoortse GroenLinks-campagne.
Astrid Janssen wordt het gezicht van de Amersfoortse GroenLinks-campagne. GroenLinks Amersfoort

Astrid Janssen: duurzaamheidswethouder wordt lijsttrekker

7 oktober 2021 om 18:58 Politiek

AMERSFOORT Astrid Janssen wordt de lijsttrekker in Amersfoort van GroenLinks bij de verkiezingen voor de gemeenteraad in maart volgend jaar. Janssen, nu nog wethouder namens de groenen, is de enige kandidaat voor de taak van lijsttrekker bij GroenLinks; de benoeming lijkt nog maar een formaliteit. 

Jeroen de Valk 

Ze wil het liefst verder gaan als wethouder, zegt ze: ,,Want vanuit de coalitie bereik je het meeste. Maar als dat niet haalbaar is, ben ook gemotiveerd om als raadslid aan de slag te gaan.’’ Janssen wil zich de komende tijd inzetten voor ‘de leefbaarheid in de stad’. ,,Onze stad gaat flink groeien. Dat is belangrijk, want er moet echt iets worden gedaan aan de woningnood. Ik vind het daarbij van belang dat de inwoners wel in een fijne stad blijven wonen, waarin ze zich nog herkennen.’’ Ook wil ze voorkomen dat burgers de energietransitie - de overgang naar duurzame energiebronnen - niet kunnen betalen. 

Ze was begin dit jaar enkele maanden met ziekteverlof vanwege problemen met haar gehoor. Als gevolg van ‘sudden deafness’ - plotseling, vaak niet goed te behandelen gehoorverlies - is ze vrijwel doof aan haar rechteroor. Ze werkt nu weer maar is wel vaker moe. Aangezien daarmee rekening wordt gehouden bij haar dagindeling, verwacht ze gewoon te blijven functioneren, in welke rol dan ook.

21-JARIGE WETHOUDER Janssen vertelde dit in de aanloop naar een aflevering van de podcast-serie Stadhuisplein Amersfoort, met Kees Hoogendijk (RTV Utrecht), Eric van der Velden (Stadsbron) en schrijver dezes (De Stad Amersfoort). (Zie: www.rtvutrecht.nl/nieuws/3183740/podcast-stadhuisplein-amersfoort-over-macht-en-tegenmacht-en-waarom-meer-debat-nodig-is.) 

Astrid Janssen (1976) was pas 21 jaar toen ze al wethouder was in Delft, waar ze kans zag ook nog af te studeren aan de Technische Universiteit. Ze trad in 2014 toe tot de Amersfoortse raad als woordvoerder op onder meer de terreinen Ruimtelijke Ordening, Duurzaamheid en Groen. GroenLinks behoorde in 2018 onder haar leiding tot de best scorende partijen bij de verkiezingen voor de gemeenteraad in Amersfoort. Evenals D66 en VVD kwam de partij in de coalitie met twee wethouders. Janssen kreeg een portefeuille met onder meer Duurzaamheid, Omgevingswet en Energietransitie.

De partij stond soms onder druk. Zo waren er kritische geluiden te horen toen bleek dat de partij het verzet tegen de aanleg van de westelijke rondweg had opgegeven. Hiermee lijkt de Partij voor de Dieren, die in 2022 voor het eerst meedingt naar Amersfoortse raadszetels, een serieuze concurrent. Janssen zegt in de podcast dat ze alleen maar blij is met de opkomst van de PvdD, aangezien die partij zich ook inzet voor een beter milieu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie