De Raddes boszanger (de vogel op de foto is niet het exemplaar dat in Amersfoort is gevonden).
De Raddes boszanger (de vogel op de foto is niet het exemplaar dat in Amersfoort is gevonden). Menno Hornman

Zeer zeldzame Raddes boszanger ontdekt bij Amersfoort

7 oktober 2021 om 16:49 Natuur en milieu

AMERSFOORT In Amersfoort is donderdagochtend 7 oktober een zeer zeldzame zangvogel ontdekt in het waterwingebied in Liendert. Het gaat om een Raddes boszanger, een bruingelige zangvogel, die familie is van de in Nederland veelvoorkomende tjiftjaf.

door Louis van Oort

De vogel werd kort na 9.00 uur ontdekt door Pieter van de Koppel, die hem in eerste instantie determineerde als bruine boszanger. Ook dat zou een zeer zeldzame soort zijn geweest. Na enige tijd werd duidelijk dat het ging om een Raddes bozanger, die nog wat zeldzamer is.

EXTREEM ZELDZAAM Raddes boszanger (Phyllosocopus schwarzi) is een zangvogel die broedt in Siberië. Heel af en toe wordt hij in Nederland gevonden, maar dat gaat meestal om slechts enkele exemplaren per jaar. Het overgrote deel wordt in het kustgebied en dan met name op de Waddeneilenden gezien. In het binnenland is de soort extreem zeldzaam. Dit is pas de derde binnenlandwaarneming nadat de soort opmerkelijk genoeg eerder al twee keer bij Rhenen was gevonden (in 2017 en 2019).

TWITCHERS Het was dan ook niet verwonderlijk dat in de loop van de dag tientallen ‘twitchers’ (fanatieke vogelaars) de Raddes boszanger van Amersfoort kwamen bekijken.

Of hij nog lang aanwezig blijft, is zeer de vraag. Vaak verblijven Raddes boszangers niet veel langer dan een dag op de plaats waar ze worden gevonden in Nederland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie