Op de foto v.l.n.r.: Arne Schaddelee, gedeputeerde provincie Utrecht, Roald van der Linde, wethouder gemeente Amersfoort en Rick Beukers, wethouder gemeente Bunschoten.
Op de foto v.l.n.r.: Arne Schaddelee, gedeputeerde provincie Utrecht, Roald van der Linde, wethouder gemeente Amersfoort en Rick Beukers, wethouder gemeente Bunschoten. Michiel Ton

Vanaf eind 2023 sneller en veiliger op de fiets van Amersfoort naar Bunschoten

6 oktober 2021 om 15:00 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT De snelfietsroute Amersfoort-Bunschoten is weer een stap dichter bij de uitvoering. Op 6 oktober ondertekenen de provincie Utrecht en de twee betrokken gemeenten Amersfoort en Bunschoten de realisatieovereenkomst. Dit vormt het startsein voor de benodigde vergunnings- en aanbestedingsprocedures om de negen kilometer lange regionale fietsroute te kunnen aanleggen. De geplande opening is eind 2023.

Op snelfietsroutes krijgen fietsers vaker voorrang op autoverkeer en eerder groen bij verkeerslichten op de route. Om dit te realiseren, worden bestaande fietsverbindingen verbeterd en aan elkaar verbonden. Op de bredere paden krijgen fietsers voldoende ruimte om rustig naast elkaar te fietsen of juist in te halen. 

SAMENWERKING Roald van der Linde, Amersfoortse wethouder mobiliteit en luchtkwaliteit zet in op samenwerking met de omgeving. ,,Bij het ontwerpen van de snelfietsroute nodigen we belangenverenigingen als de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland uit om mee te denken en te praten. Ook betrekken we direct aanwonenden, agrariërs en andere ondernemers langs het tracé. Juist hun lokale kennis en ervaring helpt enorm om samen een passend en verkeersveilig ontwerp te maken.”

Op de route komen duidelijke en herkenbare lijnen, wegwijzers en verlichting. De stoepranden zijn veilig en er zijn geen paaltjes of andere obstakels op de route. ,,Met de toekomstige snelfietsroute wordt ingezet op een betere bereikbaarheid van onder andere scholen en werklocaties, wat het aantrekkelijker maakt om de fiets te nemen. Dagelijks zijn er meer dan tweeduizend fietsbewegingen tussen de Bunschoten en Amersfoort. Met de komst van de snelfietsroute verbetert de bereikbaarheid voor de vele fietsers die die dagelijks van en naar hun werk of school fietsen’’, aldus Rick Beukers, wethouder Mobiliteit van Bunschoten.

STIMULEREN Het streven is om het fietsgebruik op de fietsroute Amersfoort-Bunschoten in 2023 met 10% te laten groeien ten opzichte van 2019. Arne Schaddelee, gedeputeerde van de provincie Utrecht, benadrukt het belang van fietsstimulering. ,,Als provincie hebben wij niet alleen de verantwoordelijkheid voor de aanleg van snelfietsroutes. We hebben ook een belangrijke taak om inwoners daadwerkelijk op de fiets te krijgen. Om het fietsgebruik te stimuleren, bieden we de Ik fiets-app aan. Hiermee kun je punten verzamelen voor gefietste kilometers. De punten zijn in te wisselen voor een product of je kunt een bedrag storten voor een goed doel.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie