Afbeelding
Foto door form PxHere

Gratis VPN een goed idee of niet?

23 september 2021 om 14:28 Partnercontent

VPN of Virtual Private Network is de laatste tijd sterk in opkomst. Dankzij de bijbehorende voordelen beginnen veel mensen tegenwoordig gebruik te maken van deze VPN-diensten. Maar voordat we ons verdiepen in het type en de voordelen ervan, moeten we eerst zien wat een VPN precies is en hoe het werkt.

Wat is VPN en hoe werkt het?

Met een virtueel privénetwerk kunt je privé en anoniem surfen door het internet van jouw toestel via het VPN-netwerk te laten lopen in plaats van via jouw Internet Service Provider (ISP). Het resultaat is dat wanneer de gegevenspakketten hun bestemming bereiken, ze van de VPN-server komen en niet van jouw computer.

Elk apparaat op het web krijgt een IP-adres. Dit is een uniek adres dat het apparaat zijn identiteit geeft en helpt de locatie te identificeren van waaruit de gebruiker toegang heeft tot het World Wide Web. Deze VPN-diensten verbergen dit IP-adres en helpen je op een veilige manier op het internet te surfen. Met andere woorden, zie een VPN als een tunnel of bemiddelaar die jouw gegevens van jouw tunnel naar de eindbestemming routeert.

Wat zijn de voordelen van een VPN?

Er zijn veel voordelen verbonden aan VPN’s. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk surfen op websites met geobeperkingen en toegang krijgen tot inhoud die oorspronkelijk voor jouw regio was geblokkeerd. Op dezelfde manier hebt je toegang tot streamingdiensten, die in jouw regio misschien niet beschikbaar zijn. Je zult ook in staat zijn om veilig op het internet te surfen.

Dit helpt veel tegen de anonimiteit van ISP’s die jouw activiteiten volgen en tegen de bezorgdheid over het monitoren van jouw online activiteiten, ISP’s die jouw gegevens en browsergeschiedenis verzamelen, enz.

Bovendien kunt je ook surfen via de in openbare wifi met een grotere veiligheid. Dit zijn enkele van de grote voordelen die aan deze VPN diensten verbonden zijn en als gevolg daarvan is er vandaag de dag een enorme vraag naar.

Is een gratis VPN een goede optie?

Het is waar dat we voor bijna alles gratis en betaalde programma’s kunnen vinden. Bijvoorbeeld, tekst editors, beeld, video... Dat betekent niet dat vrije software slecht of onveilig is. Nu, als het op VPN aankomt, veranderen de dingen.

Een VPN-dienst biedt een reeks servers aan waarmee de gebruiker verbinding maakt. Dit zal het bedrijf duur komen te staan, logisch. Dus waar halen zij hun winst uit als zij dit soort diensten gratis aanbieden?

Privacykwesties

Een van de redenen is dat zij kunnen handelen op onze gegevens. Persoonlijke informatie van gebruikers heeft een grote waarde op het web. Het kan worden gebruikt om ons op te nemen in spam campagnes, om gepersonaliseerde reclame te sturen of zelfs om het te verkopen aan derden.

Dus een gratis VPN kan dat probleem achter de hand hebben. Het kan gaan om het verzamelen van surfgegevens die later aan derden worden verkocht en op die manier economisch voordeel opleveren.

Dienst van lage kwaliteit

Een andere reden waarom het onmogelijk is om een gratis VPN te gebruiken is natuurlijk de lage kwaliteit van de service. Dit kan om verschillende redenen gebeuren. Een daarvan is dat alleen de gratis versie zeer beperkte prestaties en lage snelheid zal bieden.

Een andere reden is dat het minder mogelijkheden zal bieden. VPN’s hebben meestal verschillende servers in verschillende landen, waardoor we er verbinding mee kunnen maken en geografische beperkingen kunnen omzeilen. Als we voor een gratis versie kiezen, is het meest normale dat ze weinig beschikbare servers aanbieden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie