Afbeelding
Foto: Pexels

Beleggen in digitale munten nog altijd zeer populair

23 september 2021 om 12:39 Partnercontent

Lange tijd leek de populariteit van investeringen in digitale munten te zijn afgenomen. Mede doordat investeerders hun geld zagen verdampen na de crash van de Bitcoin koers een paar jaar geleden. Inmiddels heeft de koers het record wat destijds voor de daling werd neergezet ruimschoots verbeterd. De hoogste koers ooit van Bitcoin staat nu boven de 60.000 Amerikaanse dollar. Iets wat ertoe leidt, dat het aantal gebruikers van een platform als Binance of Bitvavo weer toeneemt. Investeerders hopen te kunnen profiteren van de stijgende koersen van deze munten. Belangrijke reden voor de toenemende populariteit van beleggingen in digitale munten, is het feit dat dit steeds makkelijker is geworden.

Organisaties waarschuwen voor de risico’s

Het feit dat het investeren in digitale munten makkelijker is geworden, brengt ook risico’s met zich mee. Niet iedereen die digitale munten met bijvoorbeeld iDeal koopt, weet precies hoe de technologie achter deze munten werkt. Wie Bitcoin of Ethereum op een platform als Bitfinex of Binance koopt, is feitelijk nog geen eigenaar van de munten. Je bent pas eigenaar als de munten in je persoonlijke portemonnee staan. Vergelijk het met een bank. Geld wat bij de bank staat, is pas van jou wanneer je het pint. Belangrijk verschil is hier natuurlijk wel, dat een bank het geld wat je hier stalt verzekerd heeft via de Centrale Bank. Mocht de bank failliet gaan, dan krijg je het geld in veel gevallen terug. Bij digitale munten is dat niet het geval.

Ook beleggen in andere producten gaat steeds makkelijker

Niet alleen een investering in digitale munten is makkelijker geworden. Ook een belegging in aandelen of bijvoorbeeld in goud of zilver is steeds eenvoudiger. Je downloadt een app op je telefoon of tablet, stort geld vanaf je bankrekening via een overschrijving of iDeal en kunt vervolgens aan de slag. Ook hier geldt, dat het belangrijk is om je risico’s vooraf te inventariseren. Welke middelen bieden de apps om de aandelen te analyseren? Heb je al voldoende kennis opgebouwd over beleggingen en de handel in beleggingsproducten? De AFM waarschuwt dat een correctie op de beurs niet onwaarschijnlijk is, nu de koersen op record standen staan in zowel Europa als Amerika.

Jongeren hebben geld hard nodig voor een woning

Met name jongeren en jongvolwassenen worden gewezen op de risico’s van beleggen en investeren. Doe dit alleen met geld wat je voor langere tijd kunt missen. Bij jongeren en jongvolwassenen is dat bedrag heel beperkt, daar zij hun spaargeld voornamelijk nodig hebben voor het kopen van een woning en bijvoorbeeld het bekostigen van hun studie. Mochten de koersen daadwerkelijk fors dalen, dan betekent dit dat jongeren hun beleggingen mogelijk overhaast met forse verliezen moeten verkopen om straks nog een huis te kunnen kopen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie