Burgemeester Lucas Bolsius: ,,We willen ervoor zorgen dat vluchtelingen op een goede en menselijke manier worden opgevangen.''
Burgemeester Lucas Bolsius: ,,We willen ervoor zorgen dat vluchtelingen op een goede en menselijke manier worden opgevangen.'' Gemeente Amersfoort

Regio Amersfoort werkt samen met andere regio’s aan opvang van asielzoekers

22 september 2021 om 16:55 Maatschappelijk

REGIO De Utrechtse regio’s U16 (de regio rondom de stad Utrecht), Amersfoort en de Foodvalley gemeenten in de provincie Utrecht onderzoeken de komende maanden gezamenlijk welke vormen van opvang en huisvesting voor statushouders en asielzoekers in de provincie het beste zijn om aan de taakstelling te voldoen én om tot een snellere integratie te komen. Dat laat de gemeente Amersfoort in een gezamenlijk persbericht weten. 

Van de redactie

De regio’s bekijken daarvoor verschillende mogelijkheden en locaties in de provincie. De regio’s willen ook de kwaliteit van de opvang verbeteren door nieuwe opvanglocaties te realiseren met een flexibele schil die ook voor andere doelgroepen met een urgente woonvraag gebruikt kunnen worden. Op die manier is het mogelijk asielzoekers die een grote kans maken om statushouder te worden beter en eerder te integreren én kan capaciteit voor opvang voor meerdere huisvestingsvraagstukken benut worden.

EXTRA STATUSHOUDERS Het Rijk heeft alle provincies in Nederland de opdracht gegeven om extra statushouders en asielzoekers op te vangen en een dak boven het hoofd te geven. Zo komen er verspreid over de provincie Utrecht op termijn ruim vierhonderd plekken voor asielopvang bij en moeten er de kortere termijn in totaal 1.383 statushouders worden gehuisvest. Vanwege de krapte op de woningmarkt blijven statushouders op dit moment langer in de asielopvang. Door hen te voorzien van een eigen woning komt er ook meer ruimte vrij voor opvang van asielzoekers.

De regio’s kiezen bij het uitvoeren van deze taken expliciet voor samenwerking. ,,We willen ervoor zorgen dat mensen die noodgedwongen hun land hebben moeten verlaten op een goede en menselijke manier worden opgevangen en opgenomen in onze samenleving. Alle regio gemeenten hebben hun solidariteit uitgesproken om gezamenlijk de schouders onder deze grote opgave te zetten’’, zegt de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius erover.

FLEXIBELER ASIELSTELSEL In Nederland wordt gewerkt aan een flexibeler asielstelsel. Eén van de onderdelen zijn regionale opvanglocaties. Asielzoekers die een grote kans maken op een verblijfsvergunning worden opgevangen in een regionale opvanglocatie, dichtbij de plek waar ze uiteindelijk komen te wonen. Het realiseren van meerwaarde voor de buurt en voor de bewoners staat daarbij centraal. 

Voor de regio Amersfoort worden op dit moment de mogelijkheden verkend voor het realiseren van een regionale opvanglocatie voor kansrijke asielzoekers met flexibele schil voor andere woningzoekenden op de huidige locatie aan de BW-Laan in Amersfoort (in de nabijheid van de dierentuin). Deze verkenning vindt plaats in het licht van de constatering van het COA dat op de middellange termijn de huidige opvang aan de BW-laan niet meer geschikt is. 

REGIONALE OPVANG De ontwikkeling van een regionale opvang locatie zal in samenhang bekeken moeten worden met de ontwikkeling van de locatie naast de huidige COA locatie. Over deze ontwikkeling is de eigenaar nog in gesprek met partners en de omgeving. Daarnaast worden de mogelijkheden bekeken voor het herplaatsen van de huidige gezinslocatie aan de BW-laan naar een permanente locatie in Amersfoort.

Voor de huisvesting van statushouders in de regio Amersfoort worden op dit moment alle mogelijkheden van huisvesting verkend. De opgave is regionaal, wat betekent dat als de opvanglocaties in Amersfoort komen er op andere vlakken samenwerking wordt gezocht.

FLEXBOUW Voor de huisvesting van statushouders ligt de focus op het versneld toevoegen van woningen. Daarbij zet de regio Amersfoort ook in op zogeheten flexbouw, een type woningen dat snel te bouwen is, maar ook eenvoudig te verplaatsen is naar een andere plek als dat nodig is. Daarnaast wordt er gekeken naar het slimmer benutten van bestaande gebouwen of locaties. De regio’s zien kansen voor tijdelijke woonvormen en combinaties van statushouders met reguliere inwoners (al dan niet met een urgente woonvraag). Een concreter aanbod met voorstellen wordt eind 2021 verwacht en aan het Rijk voorgelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie