Columnist Joop de Keijzer.
Columnist Joop de Keijzer. (Foto: Rinus van Denderen)
Column

Zalig zonnige zondag

22 september 2021 om 12:00 Column

Voordat uw stukkiesschrijver, bijna gestikt in een pruimenpit, de afgelopen zondag gaat beschrijven, eerst effe ons mooie nieuwsblad feliciteren met elf nieuwe kranten waardoor we in één klap de grootste uitgever van lokale nieuwsbladen zijn. Een trotse algemeen directeur Jeroen Cnossen, uitgever BDUmedia, vertelde in een kort videofilmpje dat lokaal nieuws steeds populairder aan het worden is. Dat wordt binnenkort ’Hossen Met Cnossen!’

Terug naar zondag, een prachtige dag voor de Amersfoort City Trail. Dwars door het Eemhuis, Bibliotheek en De Nieuwe Stad. De brandweerkazerne was open met vrolijk welkomstcomité bij de ingang aan de Brabantsestraat. Daar zaten Kevin, Michael, Marco, twee Jeroenen, Henk, Frans en Leon onder leiding van opperspuitgast Marco van Amerongen om alle deelnemers met luid applaus en gejoel te steunen.  

Als uw stukkiesschrijver, brugwachter en havenmeester tegelijk, naar de Kwekersbrug fietst voor een brugopening rijdt hij vrolijk zwaaiend de brandweerkazerne in om er aan de Kleine Koppel weer uit te komen. Mijn actie wordt met een staande ovatie gehonoreerd, en herhaald zich die middag nog een paar keer. Wat hebben onze brandwachten een hoop lopers van divers pluimage langs zien strompelen, wandelen en rennen. De mannen zaten eerste rang als dames in (te) strakke legging langskwamen.

Klapkuiten, spataderen, tril- en hangbillen en getrainde lijven passeerden de revue. Fraai uitgedoste lopers, uitslovers die iedereen wilden inhalen, opa’s en oma’s met kleinkinderen, moeders en vaders met kind in de buggy en vriendenclubjes, alles kwam voorbij. De dienstdoende pompiers hadden het prima naar hun zin, bleef het brandalarm gelukkig uit, hoefden de heren niet met loeiende sirenes uit te rukken. De organisatie kan trots terugkijken op een geslaagd sportevenement dwars door twintig locaties tijdens deze Cityrun in een zomerse Keistad.

Er was echter nog een gelegenheid waar ik met maatje Peter per se bij wilde zijn, een afscheid bij café restaurant de Noot in Hoogland. Na bijna 25 (!) jaar trouwe (bar)dienst gaat gastvrouw Kitty (van Westerlaak) de zaak verlaten.

Dit Hooglandse horeca-icoon, tevens fenomenale babbelkous, was mij zelfs soms de baas, gaat een nieuwe uitdaging aan in het Meander Medisch Centrum, als serviceassistente, een opmerkelijke carrièreswitch.
Maar zondagmiddag was Kitty stilletjes, onder de indruk, geëmotioneerd door zoveel lieve reacties, complimentjes, bloemen, kaartjes en grappige anekdotes in het gastenboek.

Op een bomvol terras aan een nog steeds afgesloten en opgebroken Hamseweg werd ik tijdens het interview nog aangevallen door een hondje dat verstopt zat onder een aantal jassen, was ik bijna nog eerder in het Meander dan Kitty. Alleen de plopkap zat onder het speeksel van ‘Tarzan’ maar wat hebben we gelachen. Daarna was Kitty als vanouds, had weer het (aller)hoogste woord! 

Joop de Keijzer  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie