Sonatinas 4 Feet: acrobatische urban dance met schuimrubberen sculpturen

20 september 2021 om 10:19 Lokaal Deel je nieuws

Magische schuimrubberen sculpturen en acrobatische urban dance komen samen in de voorstelling van Fractal Collective en het Amersfoortse Duda Paiva Company. In ‘Sonatinas 4 Feet’ brengen zij het werk van de Braziliaanse fotograaf Alair Gomes tot leven. De voorstelling is op woensdag 29 (première) en donderdag 30 september te zien in De Lieve Vrouw in Amersfoort. 

Ongekunstelde fotoseries van het mannelijk lichaam
Alair Gomes maakte in het Brazilië van de 70-er jaren met zijn telelens als wapen, foto’s van het perfecte mannelijke lichaam. Verlangen en nieuwsgierigheid waren de voedingsbodem van deze ‘gestolen’ beelden. Rauw, ongekunsteld, soms onbedoeld agressief. In 1992 werd hij als gevolg van zijn foto’s vermoord.
Gomes geloofde niet in het unieke beeld. Met series van opeenvolgende shots creëerde hij een ritme, een beweging, of zoals hij het zelf noemde ‘Sonatinas’. Zijn werk bleef lange tijd onbekend. Pas recentelijk werd Gomes ontdekt door vooraanstaande kunstinstituten als MoMA in New York en Maisonnette Cartier in Parijs.

Een dansant gevecht met bewegende sculpturen
Paiva en twee dansers van Fractal Collective pakken de analoge poëzie van Gomes’ sonatinas op. Camera en telelens worden ingewisseld voor danserslichamen en schuimrubberen sculpturen. Hun voedingsbodem? Grenzen, veiligheid, kwetsbaarheid en hoop. Een zoektocht naar het perspectief en het ritme van de wereld van vandaag.  

Schuimrubberen poppen en urban dance

Duda Paiva Company maakt visuele voorstellingen met poppen en dans. Met zijn danspartners, gesneden uit flexibel schuimrubber, bouwt Duda Paiva ongrijpbare, magische werelden, soms pijnlijk confronterend maar altijd met gevoel voor humor. Paiva staat internationaal bekend om zijn techniek waarmee hij zijn schuimrubberen sculpturen tot leven laat komen: de Object Score. De dansers van Fractal Collective zijn pioniers binnen de urban dance wereld en brengen deze dansstijl van de straat naar de schouwburgen. Fractal is actief in de nationale top van de breakdance battle scene. 

Sonatinas 4 Feet – Duda Paiva Company en Fractal Collective. 

Te zien op 29 en 30 september om 20.30 in De Lieve Vrouw in Amersfoort.

Tickets zijn verkrijgbaar op lievevrouw.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie