Nieuwe online krant voor Amersfoort: De Stadsbron

31 mei 2018 om 07:15 lokaal

AMERSFOORT Een groep Amersfoorters is een nieuwe online krant begonnen: de Stadsbron. Deze krant wil zich richten op langzaam nieuws uit Amersfoort en omstreken. ,,Gevestigde media hebben steeds minder ruimte voor berichtgeving die veel (redactie)tijd kost of een kleine doelgroep heeft", schrijven de initiatiefnemers. ,,Dat verschraalt de informatievoorziening en beperkt ons zicht op de wereld. Uiteindelijk gaat dat ten koste van de democratie. Dat geldt landelijk, maar lokaal misschien nog wel meer."

Daarom creëren ze een plek voor die zaken die ze in de berichtgeving missen, niet in concurrentie met maar in aanvulling op de bestaande media. ,,Dus geen actualiteit, geen man bijt hond, geen voetbaluitslagen. Wel analyse, opinie, achtergrondinformatie en onderzoeksjournalistiek." De stadsbron wil kritisch zijn, maar ook transparant en open.

De Stadsbron is niet afhankelijk van advertentie-inkomsten of abonnementsgelden. ,,Dat willen we graag zo houden, om zowel de onafhankelijkheid als de toegankelijkheid van onze berichtgeving te waarborgen. De continuïteit wordt geborgd door het gebruik van een online medium dat beperkte vaste lasten met zich meebrengt, en het delen van essentiële taken binnen de redactie. Incidentele bijdragen worden ingezet voor bijzondere producties en verdere ontwikkeling van het webplatform.

De Stadsbron zoekt naar een duurzame bestaansvorm voor onafhankelijke lokale journalistiek. ,,Dat heeft een aantal gevolgen voor de werkwijze, die afwijkt van veel traditionele media, en op een hoop fronten nog in ontwikkeling is."

De Stadsbron wordt gemaakt door een groep journalisten die op eigen initiatief stukken schrijven. Zodra een stuk af is wordt het binnen de redactie verspreid voor zogeheten 'peer review'. Andere redactieleden beoordelen het stuk aan de hand van een aantal criteria die de redactie zich stelt. Op deze manier wordt de taak van hoofd- en eindredactie verdeeld over de hele redactie ingevuld en is iedereen even verantwoordelijk voor de kwaliteit van het geheel.

De Stadsbron komt niet dagelijks of wekelijks uit. Er wordt achter de schermen aan vele artikelen gewerkt, sommige met een korte doorlooptijd, andere met een lang onderzoekstraject. Het kan zijn dat er een periode veel te melden is en een volgende periode minder. Dat is steeds afhankelijk van de capaciteit van de redactie en de dynamiek van de artikelen die zij in voorbereiding hebben. ,,De Stadsbron is dan ook geen alternatief voor (of concurrentie van) media die zich richten op de actualiteit."

Meer  informatie ook de werkwijze op DeStadsbron.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie