,,Als we in de buurt mensen met dementie kunnen helpen kunnen ze langer functioneren", zegt  Erna van Muijden.
,,Als we in de buurt mensen met dementie kunnen helpen kunnen ze langer functioneren", zegt Erna van Muijden. Erna van Muijden-Karssen

Dementievriendelijke wijk; ‘Je blijft meedoen in Kattenbroek’

18 september 2021 om 14:30 Maatschappelijk

AMERSFOORT Geconfronteerd worden met dementie is enorm moeilijk. Indien je omgeving begrijpt wat er met je gebeurt, wordt de ziekte niet minder erg maar helpt het wel dementie een plek te geven. In de wijk Kattenbroek wordt er gewerkt aan inzicht en begrip voor dementie.

„Het gaat om herkennen van dementie”, begint Erna van Muijden, projectcoördinator van Dementievriendelijke wijk Kattenbroek. Zelf woont ze ook in Kattenbroek en is actief lid van de buurtraad. „Het gaat erom, hoe kan je helpen en hoe kun je dementie herkennen? We willen graag in Kattenbroek omzien naar elkaar. Als we in de buurt mensen met dementie kunnen helpen kunnen ze langer functioneren. Juist ook in de wijk.”


LANCERING Dinsdag 21 september lanceert ONE (Omzien naar Elkaar in Kattenbroek) daarom het project Dementievriendelijke wijk Kattenbroek. Met een stand in winkelcentrum Emiclaer wordt dan uitleg gegeven aan het winkelende publiek.

Zo voorkom je dat mensen met dementie vereenzamen

TRAININGEN Het idee om van de wijk Kattenbroek een dementievriendelijke wijk te maken, werd in 2019 door Anja Samuel, praktijkondersteuner bij de huisartsenpraktijk Kattenbroek, opgezet. Erna van Muijden, blies het nieuw leven in. „We willen trainingen verzorgen op vrijwillige basis aan iedereen die je op diverse plekken kan ontmoeten in je wijk. Denk aan winkeliers, boa’s en medewerkers van lokale organisaties. Maar denk ook aan de wijkagent en vrijwilligers die die een organiserende rol hebben in verenigingen”, legt Van Muijden uit. „Als mensen herkennen waarmee je kampt als je aan dementie lijdt, wordt het makkelijker voor ze ermee om te gaan. Je kijkt niet vreemd meer op als iemand wellicht wat warrig of vergeetachtig overkomt. En zo voorkom je dat mensen met dementie vereenzamen. Ze blijven hun dagelijkse dingen doen omdat ze begrip krijgen voor hun dementie. Daarmee blijf je ook met dementie meedoen in de wijk en de samenleving.”

BESPREEKBAAR Inmiddels zijn al 80 vrijwilligers aangemeld die training krijgen. Stichting Alzheimer Nederland, De Stichting Samen Dementievriendelijk, Indebuurt033 en nog meer kleinere en grotere organisaties die in Kattenbroek van belang zijn, steunen en organiseren samen de trainingen en vooral ook de uitleg. „Denk ook aan huisartsen of verpleegkundigen. Die weten beroepshalve vaak al veel maar we willen het naast herkenbaar, meer bespreekbaar maken. Zodat je gewoon in het dagelijks leven over dementie praat.”

UNIEK ,,We hebben al veel ondernemers en winkeliers in Emiclaer die mee willen doen. Fijn kunnen winkelen wordt daarmee voor mensen met dementie weer mogelijk.” Het project is uniek te noemen. Van Muijden: „Het wordt dan ook door gemeente Amersfoort als een soort pilot gezien. We willen er natuurlijk een succes van maken zodat ook andere wijken in Amersfoort het kunnen toepassen.”

door Arnoud J Spaaij

Meer weten, kijk op www.kattenbroeksamen.nl of bel naar 06 397 66265.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie