(Vlnr) Harrie Vreekamp, Pauline de Jager, Raymond Woesthoff en Jan Molenkamp op sportpark Zielhorst.
(Vlnr) Harrie Vreekamp, Pauline de Jager, Raymond Woesthoff en Jan Molenkamp op sportpark Zielhorst. Foto: Marco Jansen

Sportpark Zielhorst van binnen naar buiten: waar een wil is, is een weg

16 september 2021 om 11:54 Overig

AMERSFOORT Op sportpark Zielhorst zijn vijf sportclubs gevestigd, waaronder een handbal- en voetbalvereniging. Nadat de sportzalen dicht moesten door corona, gingen diverse binnensportclubs naar buiten. Zo werd er gebadmintond en gedanst op het geasfalteerde handbalveld en oefende schermclub Vivas op het kunstgras voetbalveld: mooie samenwerkingen.

Marco Jansen

De eerste maanden na de lockdown in maart 2020 waren ook de buitensportaccommodaties gesloten, maar toen de jeugd tot 12 jaar en later tot 18 jaar weer wat mocht doen, werd daar door jongeren dankbaar gebruik van gemaakt. Binnensportclubs mochten echter niets, en zo ontstond het gevoel van oneerlijkheid en een dreigend ledenverlies. ,,De sportverenigingen en sportaanbieders zijn door de verenigingsadviseurs van SRO (Stichting Recreatie Onderhoud) gevraagd naar hun wensen’’, aldus sportparkmanager Raymond Woesthoff. 

Hij kreeg een lijstje van clubs die wel gebruik wilden maken van Sportpark Zielhorst dat hij onder zijn hoede heeft. ,,We hebben als sportdriehoek (SRO, de gemeente Amersfoort, en de Amersfoortse Sportfederatie ASF) pro-actief besloten dat uitwisseling kon binnen de toen geldende maatregelen. Het gezondheids- en welzijnsaspect stond bij de uitvoering voorop. We hebben gekeken naar mogelijkheden, tijdstippen en beschikbaarheid van velden.”

Het continu aanpassen heeft ons genekt; daar wilden de ouders niet meer in mee

WINDKRACHT 5 Badminton buiten spelen is voor Jan Molenkamp niet vanzelfsprekend, maar het bestuurslid van BAN (Badmintonvereniging Amersfoort Noord) zag dat zo’n tachtig van de in totaal 190 leden op het asfalt aan het badmintonnen waren. ,,Dit waren met name jeugd- en competitie spelende leden. Wij zijn een zaalsport, onze hoofdlocatie is sporthal Icoon. Op het asfalt van Fidelitas kun je niet spelen met een reguliere shuttle; de wind heeft op dit sportpark vrij spel. Wij trainden vaak zonder shuttle en speelden speedbadminton met verzwaarde shuttle en een squash racket. Daarmee kan je met windkracht 5 ook nog spelen. Ook deden we air badminton met een aangepaste shuttle. Tot de zomervakantie in juli hebben we hier ruim drie maanden gespeeld. Eerst op het kunstgras bij Cobu Boys, maar als dat nat was, gleed je weg op zaalschoenen. Het asfalt van Fidelitas beviel beter. Als het binnen niet lukt, moet je zorgen dat het buiten kan. In oktober en november hebben we dat weer gedaan en van januari 2021 tot mei opnieuw.’’

Ook Pauline de Jager, eigenaar van Dansstudio Pauline, is in mei terechtgekomen op de velden van de handbalclub. In de wijk Zielhorst verzorgt ze lessen voor de SRO op donderdag aan kinderen van 4 tot 12 jaar in de gymzaal Spinetpad. ,,We waren in voorbereiding op het 25-jarig bestaan, maar alles viel in duigen. Toen alles dicht moest, zijn we overgegaan op online lessen opnemen en streamen via YouTube. Toen we eindelijk naar buiten mochten, zijn we op donderdagavond met dertig kinderen van gymzaal Spinetpad naar het handbalveld gegaan. In de kou en wind stonden ze op het keiharde asfalt in dikke jassen, maar de kinderen waren heel enthousiast en hadden blije gezichten. We gaven tot de zomervakantie streetdance met onze muziekbox’’, kijkt De Jager terug.

HELFT HEEFT OPGEZEGD Na een korte periode in de zaal was het in de winter voor de kinderen te koud om buiten te dansen, dus werden lessen via Zoom gegeven. In mei is de dansgroep nog een paar weken teruggekeerd naar sportpark Zielhorst. ,,We waren hier op donderdag aan het eind van de middag tot half juni. In 4,5 week hebben we zelfs nog een korte show in elkaar gedraaid. We doen er alles aan om kinderen te behouden, maar helaas heeft meer dan de helft van de ruim zevenhonderd leden opgezegd. Het continu aanpassen heeft ons genekt; daar wilden de ouders niet meer in mee. De flexibiliteit was op.’’

Harrie Vreekamp, voorzitter van Fidelitas, prijst zich gelukkig dat de handbalvereniging in coronatijd de faciliteiten wel had. ,,Zodra het mogelijk was, zijn we naar buiten gegaan, ook als het de week ervoor nog vroor. Die schakeling was voor ons makkelijk te maken. Maar omdat ook wij een jaar lang geen wedstrijden hebben gespeeld, zijn we 25 van de ruim honderd spelende leden kwijt geraakt.’’ Hij stelde als gastheer de deuren graag open voor anderen. ,,We hebben af en toe geschoven met onze eigen tijden, want waar een wil is, is een weg. Het gaf met de dansers en badmintonners ook meer reuring. Als we zo in de toekomst leegstand kunnen opvullen, zou ik het zo weer doen.” Het is voor herhaling vatbaar, stelt Molenkamp. Ook de Jager komt - als het moet - weer naar het sportpark en wil dan ook andere lessen op het asfalt geven. Woesthoff: ,,Het is een mooi experiment geweest om in de toekomst de mogelijkheden beter te benutten.’’

Dit artikel maakt deel uit van een commerciële sportbijlage die half september in De Stad Amersfoort verscheen.Bij interesse in een advertorial of ander vorm van publiciteit in onze papieren kranten of digitale kanalen, staat media-adviseur Arnout Wagemans u graag te woord over de mogelijkheden: tel. 06-55706846, m.rodenburg@bdu.nl.
(Deze sportbijlage kwam tot stand in een samenwerking tussen BDU Media en SRO).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie