Het Warner-Jenkinsoncomplex
Het Warner-Jenkinsoncomplex BDU

SP hekelt gebrek aan inspraak omwonenden Isselt

30 mei 2018 om 11:55 lokaal

AMERSFOORT Raadslid Rob Molenkamp (SP) toont zich fel en vasthoudend in de gemeenteraad, op een wijze die zijn Amersfoortse SP-collega Ad Meijer in de herinnering brengt. Meijer vertrok een jaar terug naar de Gedeputeerde Staten van Flevoland, nadat hij jarenlang nadrukkelijk zijn stem had laten horen in de Amersfoortse raadszaal. Tegenstanders krompen ineen zodra hij naar het spreekgestoelte schreed.

Jeroen de Valk

Molenkamps nieuwste hete hangijzer: de inspraak over de herontwikkeling van de 'Kop van Isselt', ofwel het terrein van het Warner Jenkinson-complex. Nu is hier nog de creatieve broedplaats de WAR gevestigd, spoedig wordt een deel gesloopt en wordt het gehele terrein omgetoverd tot een plek waar wordt gewoond en gewerkt.

Dit klinkt positief, maar omwonenden voelen zich overvallen door plannen voor een negen verdiepingen en daarmee dertig meter hoge flat. Wethouder Willem-Jan Stegeman bezwoer dat de wijk Jericho, gelegen aan de overzijde van de Eem, toch echt zal worden gehoord. Molenkamp heeft er echter een hard hoofd in.

Hij stelt in schriftelijke vragen aan de wethouder: ,,Enkele weken voor het besluit over de Kop van Isselt komen de inwoners tot het besef dat zij een flat van dertig meter hoog aan de overkant van de Eem moeten accepteren. Ook van de raadsleden wordt gevraagd in te stemmen met een plan dat grotendeels al is ingetekend.''

'GEREGISSEERD DRAMA' De inspraak zou zich beperken tot 'gesteggel over een metertje hier of daar of over de kleur'. Hij spreekt zelfs van 'een drama dat bewust door het college wordt geregisseerd' en meent een patroon te ontwaren. 

Molenkamp: ,,Eerst gaat het college met de projectontwikkelaar om tafel. Deze komt met een plan waarvan hij weet dat er weerstand op zal ontstaan. Vervolgens legt de wethouder het plan voor aan de raad. Inwoners mogen dan in twee minuten hun ongenoegen laten horen. Dan past de ontwikkelaar het plan aan naar zijn oorspronkelijke plan en mogen de omwonenden blij zijn dat het slechtste scenario niet is uitgekomen. Hiervan zijn voorbeelden te over.'' 

Dit alles zou in tegenspraak zijn met 'Starten voor de start', een voornemen van D66 om betrokkenen in een vroeg stadium bij bouwplannen te betrekken. 

Bij een overleg in het stadhuis lieten andere raadsleden zich ook kritisch uit over de 'participatie' tot dusverre, zij het in minder felle bewoordingen. Het ziet ernaar uit dat de plannen in grote lijnen kunnen rekenen op een meerderheid in de raad. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie