Ashok Bhalotra, Fons Asselbergs en Henk van den Broek.
Ashok Bhalotra, Fons Asselbergs en Henk van den Broek. OVF

Kattenbroeklezing: 33 jaar later

4 september 2021 om 11:15 Historie

AMERSFOORT De Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF) verzorgt op dinsdag 7 september een Kattenbroeklezing om 20.00 uur in de Elleboogkerk. Ashok Bhalotra, Fons Asselbergs en Henk van den Broek vertellen het verhaal rond deze bijzondere nieuwbouwwijk in de vroege jaren negentig.

,,Op maandagavond 5 september 1988 wordt in het informatiecentrum De Elleboog in de binnenstad van Amersfoort een openbare gecombineerde vergadering gehouden van vier raadscommissies. Bijna alle raadsleden zijn aanwezig. De landelijke pers is ruim vertegenwoordigd. Dat de secretaris van de commissie ruimtelijke ordening voor deze gelegenheid bij voorbaat zijn toevlucht heeft gezocht tot de voormalige Elleboogkerk is geen overbodige maatregel. Het gebouw is bomvol. Er zindert iets in groeistad Amersfoort. Het voorlopig ontwerp voor het ontwikkelingsplan van de nieuwe woonwijk Kattenbroek in Amersfoort-Noord zal worden gepresenteerd door de van buiten aangezochte ontwerper Ashok Bhalotra van Kuiper Compagnons uit Rotterdam.” Met deze tekst opent Fons Asselbergs zijn inleiding van het boek “Kattenbroek. Groeistad Amersfoort en Ashok Bhalotra”. Daarom koos de OVF voor de ‘gewijde grond’ van de Elleboogkerk om op dinsdag 7 september de Kattenbroeklezing te houden. Fons Asselbergs was de wethouder die het college van B&W ertoe aanzette een stedenbouwkundige van buiten aan te trekken. Daarvóór waren wijken als Schothorst en Zielhorst onder supervisie van de ‘eigen’ gemeentelijke diensten en stedenbouwkundigen ontworpen. Fons Asselbergs zal op 7 september vertellen waarom men destijds voor deze vernieuwende aanpak koos. 

ASHOK BHALOTRA Na een selectieproces werd het bureau Kuiper Compagnons gekozen om het stedenbouwkundigontwerp te maken voor een wijk met meer dan 5.000 woningen, als onderdeel van de groeistadopgave van 15.000 woningen. De uit India afkomstige Bhalotra sloot zich in 1971 aan bij Kuiper Compagnons. In de Elleboogkerk hield hij een bevlogen betoog over zijn ‘droom’ voor de nieuwe wijk Kattenbroek.  

Terugblik op het ontstaan van een nieuwe wijk

AMBITIE Belangrijke doelstelling van Asselbergs was af te rekenen met de kleurloosheid van de naoorlogse woonwijken. Daarnaast wilde hij geen aparte buurten met enerzijds sociale huurwoningen en anderzijds dure koopwoningen. Er werd gekozen voor een beleidsteam Kattenbroek waarin samen werd gewerkt met de corporaties, realisatoren en een belegger. Henk van den Broek was de toenmalige directeur van de grote Amersfoortse woningbouwcorporatie SCW (tegenwoordig Alliantie). Samen met Asselbergs en Bhalotra werd een trio gevormd dat zich sterk maakte voor een integrale aanpak en het bewaken van de ambitie en de kwaliteit.  

AANMELDEN Asselbergs, Bhalotra en Van den Broek praten over hun drijfveren, dromen en ambities van destijds; blikken terug en trekken waar mogelijk lijnen naar het heden.

Aanmelden vooraf is noodzakelijk en kan via OVFaanmeldingen@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie