Erwin Hermsen hoopt nog drie wedstrijden de aanvoerdersband te kunnen dragen. Het zou betekenen dat hij afscheid neemt met promotie naar de hoofdklasse.
Erwin Hermsen hoopt nog drie wedstrijden de aanvoerdersband te kunnen dragen. Het zou betekenen dat hij afscheid neemt met promotie naar de hoofdklasse. Foto Rinus van Denderen

Afscheid Erwin Hermsen eind van een tijdperk

30 mei 2018 om 11:06 lokaal

AMERSFOORT Het seizoen is nog niet afgelopen, maar of Hoogland nou in de hoofd- of eerste klasse gaat spelen, het besluit van aanvoerder Erwin Hermsen staat vast: hij zal na 16 voetbaljaren in het eerste stoppen met het zo geliefde balspelletje.

Jeroen van der Veer

Waar een nieuw hoofdstuk aanbreekt, eindigt vaak een ander en dat is bij de sympathieke Erwin Hermsen niet anders. Doordat zijn vriendin in verwachting is van hun eerste kindje zal er een nieuw hoofdstuk in hun liefdesboek geschreven gaan worden, maar dit houdt wel in dat sympathieke aanvoerder gaat stoppen met voetballen.

Een keuze gemaakt op gevoel volgde. Na zestien seizoenen in het eerste elftal is de aanvoerder van Hoogland bezig aan zijn laatste wedstrijden. Niet omdat hij het voetbal zat is, maar vooral omdat hij straks wil genieten van het nieuwe geluk en de vrije tijd die hij krijgt door deze keuze. ,,Ik heb niet lang getwijfeld, maar dat betekent niet dat de beslissing eenvoudig was."

VRIENDSCHAPPEN Als jonge puber kwam de centrale verdediger bij Hoogland binnen en als volwassen vent trekt hij straks de deur achter zich dicht. Het zal gebeuren met een rugzak vol bagage, die hij zijn hele leven mee draagt. ,,Toen mijn tweelingbroer Frank overleed, heb ik vanuit deze club veel steun gekregen. Dat is ook mede de reden dat ik hier nooit vertrok. Het voelt hier zo goed, dat ik niet eens aan andere clubs dacht."
In al die jaren groeide er vriendschappen met zijn medespelers. Zijn beste vriend Dave Dekker kwam na uitstapjes ook weer voetballen bij Hoogland en met hem op het middenveld ging het tweetal op jacht naar nog mooiere successen. Vriendschap staat centraal in de voetballoopbaan van Hermsen. Gezelligheid, broederschap en saamhorigheid waren al die jaren de basis van het huidige succes. ,,Met een vaste kern van vrienden zijn wij al jaren aan het bouwen. Dat maakt het voetballen bij Hoogland zo mooi. Het is -zeker in het begin- een vriendenelftal die er alles uit wil halen."

NOOIT VERZAKEN Onder Ronald Heerschop boekte het mooie successen en speelde het altijd om de prijzen. Later werd huidige trainer Raymond Prins de helpende hand van Heerschop en het Hoogland-sprookje duurde maar voort. ,,Wij gingen buiten en op het veld voor elkaar door het vuur. Heerschop voelde ons perfect aan. Hij wist ook dat wij van gezelligheid hielden, maar ook dat wij niet verzaakten. Van de vierdeklasse gingen wij naar de hoofdklasse. Dat is toch super mooi, dat je dit met je vrienden kunt doen. Natuurlijk vertrok er wel eens eentje, alleen het grootste gedeelte is altijd gebleven."

SLECHTE SMOES Natuurlijk werd Hermsen door andere verenigingen wel eens benaderd, maar op trainingskampen gaf hij altijd zijn ja-woord aan de club die hem al die jaren zoveel liefde gaf. Tot afgelopen winterstop, biecht Hermsen op. ,,Ik wist toen al dat mijn vriendin in verwachting was, alleen dat hielden we nog stil. Toen de technische commissie in Portugal vroeg wat ik volgend seizoen zou doen, verzon ik een slechte smoes. Ik zei dat ik nog even wilde wachten met mijn besluit, maar dat voelde heel onnatuurlijk. Ik zei namelijk elk jaar zonder twijfel ja."

WINNEND AFSLUITEN Op een donderdagavond in februari besloot Hermsen naar de trainer te stappen en het goede én slechte nieuws te vertellen. ,,Dat voelde een beetje alsof je het uitmaakte met je vriendin. Het was heel dubbel. Gelukkig reageerden iedereen positief. Niet omdat ik ging stoppen, maar ze waren vooral heel blij voor mij en mijn vriendin."
Afgelopen zondag was de laatste competitiewedstrijd, al betekende dit nog niet het einde van Hermsens actieve voetballoopbaan. Met 'zijn' Hoogland kan hij via de nacompetitie terugkeren in de hoofdklasse. Als de komende drie duels worden gewonnen is dat gerealiseerd en stopt voor 'Wien' de teller op 439 wedstrijden in het eerste elftal van Hoogland. ,,Winnend afsluiten is toch altijd het mooist", glundert de mandekker. ,,Het allermooiste zou zijn met de winnende goal van mij uit een vrije trap van Dave Dekker."
Daarna gaat hij genieten. Van zijn gezinnetje, familie, vrienden en van zijn nu nog teamgenoten. ,,Uiteraard kom ik nog kijken, al zullen die negentig minuten dan opeens heel lang duren. Van binnen blijf ik toch voetballer."


HERMSENS DREAMTEAM De aanvoerder van Hoogland speelde in die zestien seizoenen met veel spelers samen. Allen hadden ze specifieke kwaliteiten, maar desgevraagd stelde hij de volgende namen in zijn 'dreamteam' op.
Basisopstelling bestaande uit Sebastiaan Bruins; Dick Kreijne, Mohammed al Haydar, Erwin Hermsen, Sander Zweers; Dave Dekker, Michael Kreffer, Florian Lammers; Oskar Van Logtestijn, Youssef Salama en Stepgan Kraak.
Als bankzitters koos Hermsen voor: Tim Krux, Bart van Barneveld, Mike Junger, Bas Wobbes en Rick Driessen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie