Koningin Wilhelmina bezoekt op 31 augustus de Mannenzaal tijdens een evenement van Stichting Levende Historie.
Koningin Wilhelmina bezoekt op 31 augustus de Mannenzaal tijdens een evenement van Stichting Levende Historie. Sylvia van Dijk-Salters

Zegt het voort in Amersfoort

28 augustus 2021 om 10:00 Overig

AMERSFOORT Bewoners en personeel van de Mannenzaal vieren dinsdag 31 augustus Koninginnedag, vertolkt door leden van Stichting Levende Historie Zij leven nog altijd in 1907 en koningin Wilhelmina was toen de vorstin. Om 12.15 uur scheept zij in bij de Waterlijn in de Krommestraat. Samen met haar gemaal prins Hendrik en een lakei vaart zij naar de aanlegsteiger bij Museum Flehite. Vandaar begeeft men zich te voet over ‘het bruggetje’ naar de Mannenzaal, alwaar burgemeester Lucas Bolsius hen voor een bezoek zal verwelkomen. Uiteraard wordt dit op een bijzondere manier opgeluisterd.

Koningin Wilhelmina heeft verschillende keren Amersfoort bezocht en elk jaar in december schonk zij aan het St. Pieters en Bloklandsgasthuis wild van de koninklijke jachtpartijen. Dit evenement van Stichting Levende Historie komt nu tot stand in samenwerking met Mariska Boer Theater, Waterlijn en de Stadstrompetters. 

HISTORISCH SPEL Ooit startte Museum Flehite in de bijzondere Mannenzaal een historisch spel. De keus viel toen op 1907, omdat dat het laatste jaar was dat de Mannenzaal nog in gebruik was. Die is samen met de kapel onderdeel van het St. Pieters en Bloklandsgasthuis en in 1987 helemaal gerestaureerd: een laat middeleeuws gebouw dat de tijden goed heeft doorstaan. Net als het oorspronkelijke eikenhouten interieur, stammend uit 1536. In 1999 werd het spel overgedragen aan de nieuwe Stichting Levende Historie. In 2005 is een tweede decor toegevoegd: de regentenkamer van het Burgerweeshuis in Amersfoort. Het tijdperk waarin het rollenspel daar plaatsvindt is 1600. De laatste geestelijke is dan uit het klooster Mariënhof verdwenen, het stadsbestuur gaf het pand een wereldlijk doel. Er kwam een weeshuis voor kinderen van burgers van Amersfoort. Niet te verwarren met het stadskinderhuis dat door het ‘College voor Armen Noodhulp’ in 1717 voor arme wezen is gesticht. De weeshuizen fuseerden in 1804.

De Mannenzaal en het Burgerweeshuis voorbeelden van ‘levende historie’
Levende historie is een educatief overdrachtsmiddel waarbij rolspelers in de eerste persoon invulling geven aan historische personages. Op een ongedwongen en persoonlijke manier nemen zij de bezoeker mee terug in de tijd en ‘acteren’ daarbij zo natuurlijk mogelijk. Ze zijn bezig met alledaagse bezigheden in hun eigen omgeving en vertellen daarover. De personages geven geen ‘geschiedenisles’, maar via gesprekjes met bezoekers geven zij op een ongedwongen en vanzelfsprekende manier ongemerkt veel informatie: hoe anders was het leven in 1600 of 1907! Om dit te kunnen blijven doen voor jongere generaties, worden nieuwe spelers gezocht voor zowel Mannenzaal als Burgerweeshuis. Met goede voorbereiding en training en gestoken in de kleding van die tijd, speel je geen rol maar bén je het personage dat je uit wil beelden. Voor ouderen blijkt een bezoek aan de Mannenzaal vaak een ‘feest der herkenning’. Veel wordt herkend uit de verhalen van (over)grootouders.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 


 (Foto: Sylvia van Dijk-Salters) 

Mocht u nog een leuke en zinvolle besteding zoeken en nieuwe mensen willen ontmoeten, schroom niet! Voor inlichtingen en aanmelding: Henk Schipper (hcschipper@gmail.com) en Annelies Roozen (annelies.roozen@gmail.com).

Door Sylvia van Dijk-Salters

Koningin Wilhelmina bezoekt op 31 augustus de Mannenzaal tijdens een evenement van Stichting Levende Historie.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie