Columnist Joop de Keijzer. (Foto: Rinus van Denderen)
Columnist Joop de Keijzer. (Foto: Rinus van Denderen) Rinus van Denderen
Column

Huldiging Femke Bol

18 augustus 2021 om 12:00 Column

Lekker met beide benen op de grond blijven. Het bezoek aan de koning was leuk maar al die kinderen op de atletiekbaan om haar heen tijdens de huldiging is stiekem veel leuker. Wat stond het Amersfoortse gezin Bol, Joost, Annemarie, Jeroen en Femke, te glunderen daar op het atletiekterrein van Altis onder een stralend zonnetje met ruim 200 genodigden op anderhalve meter afstand. 

In een cabrio werd Femke thuis opgehaald en nam de staande ovatie als een ware vedette rustig wuivend in ontvangst. Dan komen de speeches, fotosessies, onderscheidingen, handtekeningen uitdelen en vragen van kinderen die haar allemaal vol bewondering zaten aan te gapen. Wat deed ze het leuk ‘onze’ Femke. Geduldig liet ze het over zich heen komen. Ook hoopt ze dat ze met haar prestaties al die kinderen toch een beetje kan inspireren. 

Onze burgemeester Lucas Bolsius reikte de Sint-Jorispenning (Stadsoorkonde) aan haar uit, sportwethouder Roald van der Linde komt met een prachtige exclusieve fiets het podium op. Op het park worden demonstraties gegeven en rondjes om de baan gerend met hordes en estafettestokjes. Haar voormalig trainer Werner Andrea poseerde vol trots voor de foto met zijn voormalige pupil.

Uw stukkiesschrijver, speerwerpkampioen op de lagere school, had haar thuis al een paar vragen kunnen stellen dus liet ik haar lekker met rust zodat ze alle tijd had voor de vaak zenuwachtig wachtende kinderen. Haar lievelingsgerecht pannenkoeken werd met veel gejuich ontvangen want ieder kind houdt van pannenkoeken. Femke zal overigens niet lang kunnen nagenieten van al die festiviteiten want eind van de maand wachten al weer wedstrijden in Lausanne en Parijs waar ze weer toptijden hoopt te realiseren. 

Als de huldiging op zijn eind loopt vraag ik onze twee stadsbestuurders of ze de uitdaging willen aangaan om een kogel te stoten. Had uit het materiaalhok de lichtste kogel (2 kilo) meegenomen. Beide heren lieten zich niet kennen, namen de handschoen op. Burgemeester Bolsius wist zelfs dat de kogel vanuit de nek moet worden geworpen, legde uit hoe dat in zijn werk ging. Hierna volgt een technisch perfecte worp van 8,73 meter waarmee hij het record verbrak van oud-burgemeester Annemarie Jorritsma die slechts 4,58 meter wierp op de jaarlijkse Burgemeesterspelen in het Friese Grotewiske. Dan is het de beurt aan Roald die zijn jasje al had uitgedaan, routineus de kogel oppakt en vanuit de schouder het metaal gewoon weggooit. De kogel vliegt met een rotvaart richting clubhuis rakelings langs het hoofd van bode/chauffeur Jerry Tuhusula en verwoest een houten tuinbank. Burgemeester Bolsius protesteert terecht want zijn wethouder had vermoedelijk doping gebruikt, bovendien gebruikte hij een verkeerde techniek. De burgemeester mag zich daarom vanaf heden kogelstootkampioen van de regio noemen want ik zie zijn collega’s deze topstoot nog niet nadoen! 

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie