Afbeelding
Peter Putters/De Nozem Fotografie Amersfoort

Amersfoort World Jazz Festival sluit succesvolle coronaproof editie af

15 augustus 2021 om 18:58 Evenementen

AMERSFOORT Ruim 2000 bezoekers hebben de afgelopen anderhalve week kunnen genieten van concerten tijdens het Amersfoort World Jazz Festival. Deze vonden plaats in De Observant en Kosmik, maar ook, traditiegetrouw, op het Lieve Vrouwekerkhof.

Wouter Hamel en Gianna Tam trapten de geheel uitverkochte 43e editie af op 5 augustus, waarna onder meer Hans en Candy Dulfer, Beets Meutgeert Jazz Orchestra, Jazz Orchestra of the Concertgebouw ft. Sabrina Starke en International Artist in Residence Sylwester Ostrowski (PL) op de planken stonden.

FESTIVALGEVOEL De geldende coronamaatregelen speelden de afgelopen tijd veel festivals parten. Toch is het de organisatie van Amersfoort World Jazz Festival gelukt om op een veilige manier bijna 50 concerten te realiseren. Geplaceerd en op veilige afstand konden muziekliefhebbers elf dagen lang het festivalgevoel beleven, aldus de organisatie.

Tijdens het festival werd in samenwerking met Sena Performes het grootste albumrelease-feestje van het jaar georganiseerd in Kosmik en De Observant. ,,We geloven in het faciliteren van musician’s paradise,” aldus directeur Alexander Beets. “Nederlands talent een podium bieden hoort daar natuurlijk bij.” Het programma was breed: van Room Eleven-zangeres Janne Schra tot de melodieuze swing van Round Midnight Orchestra. Ook de avantgardist Teis Semey was erbij: ,,Wat te gek om weer echt live te mogen optreden. We voelden ons zo welkom, dat nieuwe muziek presenteren zowel voor het publiek als voor ons echt een cadeau was.”

STOELENDANS Ook op het Lieve Vrouwekerkhof was genoeg te beleven. Tussen 12 en 15 augustus stonden onder meer Hans Dulfer met dochter Candy op het podium en oefende het publiek een stoelendans met concerten van Ntjam Rosie en KUENTA. Centraal stond dit jaar de Poolse saxofonist Sylwester Ostrowski, die als ‘international artist in residence’ features speelde met Jazz Orchestra of the Concertgebouw ft. Sabrina Starke, Liquid Spirits en Tribute to Jazz at the Philharmonic. Op zondag gaf hij samen met festivaldirecteur Alexander Beets een vlammend concert in De Observant. ,,We bouwen aan langdurige relaties tussen Szczecin en Amersfoort als ultieme jazzsteden. Ik had me geen betere aftrap kunnen wensen,” aldus Ostrowski.

Dit najaar presenteert de organisatie een hybride editie, waarbij de internationale partners die door coronaregelgeving in augustus niet aanwezig konden zijn toch nog een plekje in de programmering krijgen. Nieuws hierover volgt binnenkort.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie