Afbeelding
Shutterstock

Remschijven van je auto: werking, onderhoud en vervangen

9 augustus 2021 om 14:57 Partnercontent

Het remsysteem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je auto. Geen wonder dus dat er zoveel tijd aan wordt besteed en dat het zo belangrijk is dat alle onderdelen op orde zijn. Een remsysteem bestaat namelijk uit meerdere onderdelen tezamen. Dat systeem in zijn totaliteit zorgt ervoor dat je veilig kunt afremmen of tot stilstand kunt komen met je auto. Een belangrijk onderdeel in dat systeem is de remschijf. Remschijven zijn bijzondere onderdelen waarvan het goed is als je ze begrijpt. Meer weten over de remschijven en hoe jij ze goed kunt onderhouden? Dat ontdek je hier.

Wat zijn remschijven?

Als je op het rempedaal trapt, dan remt de auto af. Houd je het pedaal lang genoeg in, dan komt de auto tot stilstand. Remmen luisteren zeer nauw. Hoe harder je op het pedaal drukt, hoe sneller je tot stilstand komt. Soms wil je echter alleen even een beetje vaart minderen, bijvoorbeeld omdat er een bocht aankomt of omdat je ruimte moet geven aan de auto voor je. Daarvoor is het belangrijk dat het remsysteem om kan gaan met die zeer kleine mindering in vaart, en dat je dus niet bij het aanraken van het pedaal meteen stilstaat. 

De remschijven zijn daarin zeer belangrijk. De werking van het remsysteem is als volgt:

  • Je drukt op het rempedaal.
  • De remblokken worden tegen de remschijven aangedrukt.
  • De remschijven drukken op de wielen om vaart te minderen.
  • Er ontstaat wrijving en dus remkracht.

Dit is een zeer versimpelde uitleg van het remsysteem.In feite is het een zeer gecompliceerd systeem waar onder andere een wielremcilinder, remslang en remklauw aan te pas komen. In essentie is echter de informatie hierboven de belangrijkste: de remschijven drukken op de wielen, en dat komt doordat de remblokken weer op de remschijven drukken. 

Remsysteem vervangen

Een remsysteem krijgt een heleboel te verduren. Daarom gebeurt het soms dat een onderdeel van het systeem vervangen moet worden. Dat kan het geval zijn met de remschijven maar ook met de remblokken of zelfs de remklauw. Doorgaans zijn het vooral de remblokken die vervangen worden op regelmatige basis. Sommige onderdelen, zoals de remklauw, gaan erg lang mee. 

Zo onderhoud je remschijven

Je denkt nu wellicht: een remsysteem zal wel behoorlijk slijten. En daar heb je gelijk in. Slijtage aan een remsysteem vindt zeer snel plaats. Het is daarom ook zo belangrijk om geregeld het remsysteem te laten controleren. Naast regelmatig onderhoud is er nog een andere manier om slijtage aan je remsysteem te voorkomen. 

Je rijstijl heeft grote invloed op hoe snel de remmen slijten. Het is namelijk zo dat wanneer je hard op de rem trapt, er sneller slijtage optreedt. Het is dus in je eigen voordeel om de juiste snelheid te rijden en niet teveel hard op te trekken om vervolgens weer hard te remmen. Een rijstijl waarin je zo min mogelijk de remmen gebruikt maar in plaats daarvan de auto geregeld laat uitrollen, is beter voor de auto.

Een leuke bijkomstigheid: op deze manier rijden is ook beter voor het milieu. Je verbruikt minder brandstof en er komt dus ook minder uitstoot in de lucht. Op die manier kun je drie vliegen in één klap slaan:

  • je bespaart je remschijven en remsysteem;
  • je doet iets goeds voor het milieu;
  • het is beter voor je portemonnee op het gebied van brandstofkosten.

Een kleine moeite dus om veel te bereiken. Je remschijven kunnen zo lekker lang meegaan en onderhoud is minder nodig. 

Je remschijven moeten vervangen: en nu?

Hoe goed je ook rijdt en hoe voorzichtig je ook bent: er komt een moment dat je remblokken of remschijven aan vervanging toe zijn. Hoe netjes je ook bent, dit gaat gebeuren. Dat komt door die grote mate van slijtage waar deze onderdelen mee te maken hebben. Verwijt het jezelf dus vooral niet. 

Bij een onderhoudsbeurt ten behoeve van de APK worden remsystemen altijd goed onder de loep genomen. De kans bestaat dat er op dat moment  boven water komt dat je remschijven hun beste tijd hebben gehad. Vaak worden ze dan ter plekke vervangen omdat de weg op gaan zonder optimaal functionerend remsysteem niet goed is. De remmen worden van voren tot achteren gecontroleerd aangezien dit zo ongeveer het belangrijkste onderdeel van de auto is. 

Vervanging van remschijven is een specialistisch karwei, dat je het best door een professioneel monteur kunt laten doen - bij de garage dus. Op dezelfde as moeten altijd zowel links als rechts de remschijven vervangen worden. Dat wil zeggen dat je of beide remschijven aan de voorkant of beide remschijven aan de achterkant vervangt - of allemaal natuurlijk. Dat voorkomt namelijk een ongelijke remwerking, waarmee je aan de ene kant van de auto harder kunt remmen dan aan de andere. 

Zelf vervangen

Heb je echt veel kennis van auto’s en klus je vaker aan je wagen? Dan kun je overwegen de remschijven zelf te vervangen. Het is wel goed om te weten dat je daarvoor een hoop apparatuur nodig hebt. Een tweede set ogen is ook mooi meegenomen. Twijfel je over de effectiviteit van je werk? Breng de auto dan altijd weg naar de garage! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie