Afbeelding
Eemhuis

Expositie brengt geschiedenis van het Eemkwartier weer tot leven

3 augustus 2021 om 10:46 Historie

AMERSFOORT Wat hebben Prodent-tandpasta, Remia-bakvet en Dove-bodylotion met elkaar gemeen? Ze komen uit het Eemkwartier. De expositie Van Werk- tot Broedplaats laat zien hoe het was om in het Eemkwartier te wonen, werken en ondernemen. De expositie is dinsdag 3 augustus geopend.

Het Eemkwartier heeft een rijk industrieel verleden. Bekende bedrijven als Erdal en Polak’s Frutal Works maakten het Eemkwartier tot een grote inkomstenbron voor de stad. Als aan het eind van de twintigste eeuw de fabrieken niet langer winstgevend zijn, maken ze plaats voor het Eemplein met het Eemhuis, winkels en appartementen en verandert het Eemkwartier in een levendig gebied met creatieve ondernemers. De oude industriële panden die bewaard zijn gebleven, hebben een nieuwe bestemming gekregen. Met deze expositie brengt Archief Eemland de industriële geschiedenis van het Eemkwartier weer tot leven.

TERUG IN DE TIJD Nu staan er restaurants, appartementen, een bioscoop, winkels en zijn kunstenaars actief in het Eemkwartier. Maar hoe was het eigenlijk, nog maar enkele decennia geleden, toen in het Eemkwartier alleen maar fabrieken en huizen stonden en waar het vaak naar beerputlucht rook van de chemische fabriek Van Hasselt? Veel Amersfoorters hebben herinneringen aan deze plek. De verhalen, foto’s en andere documenten van al die mensen die in het Eemkwartier woonden en werkten, waren een belangrijke inspiratiebron bij het maken van deze expositie.

Natasja Pels, directeur Archief Eemland: ,,Waar vroeger de gashouders stonden van de voormalige gasfabriek bevindt zich nu het Eemplein en het Eemhuis. Kom vooral kijken want met deze expositie maken we de geschiedenis van het Eemkwartier weer zichtbaar.“

Meer informatie: www.archiefeemland.nl. Bezoekadres: Archief Eemland, 3e verdieping Eemhuis, Eemplein 73, Amersfoort. 

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie