De band FUSE treedt op tijdens het Amersfoort World Jazz Festival
De band FUSE treedt op tijdens het Amersfoort World Jazz Festival Andreas Terlaak

Amersfoort Jazz van start: ‘We hebben er lang op moeten wachten’

4 augustus 2021 om 10:15 Muziek

AMERSFOORT Het Amersfoort World Jazz Festival is dit jaar van 5 tot en met 15 augustus. Van 12 tot en met 15 augustus zijn er optredens op het Lieve Vrouwekerkhof. Naast dit buitenpodium presenteert de organisatie elf dagen lang op Stadspodium de Observant en op cultuurpodium KOSMIK albumrelease concerten van Nederlandse bands. 

Festivaldirecteur Alexander Beets heeft er ontzettend veel zin in. ,,We hebben er lang op moeten wachten. Vorig jaar kon het festival niet doorgaan, terwijl we alles natuurlijk al geregeld hadden. Ook alle artiesten waren al geboekt. We hebben toen een online editie georganiseerd in november, zodat deze artiesten alsnog konden optreden, zoals we beloofd hadden. Zij zagen heel veel optredens uit hun agenda verdwijnen, maar bij ons stonden ze wél op het podium.”

1,5 METER Met alleen zittend publiek op 1,5 meter afstand ziet het Amersfoort World Jazz Festival er dit jaar anders uit dan mensen gewend zijn. Er zijn optredens bij KOSMIK aan de Heiligenbergerweg en op de binnenplaats van de Observant. Beets: ,,We geven op deze twee podia een plek aan bands die het afgelopen jaar een album uitgebracht hebben. Met hulp van rechtenorganisatie Sena organiseren we eigenlijk één grote albumreleaseparty.”

En nieuwe locatie is Kunsthal KAdE. ,,Daar is nu een heel bijzondere tentoonstelling waarbij spiegels een centrale rol spelen. Wij hebben saxofonisten Delfos, Broekhuizen en van Oostrom, bekend van Artvark, gevraagd om zich door de spiegelingen te laten inspireren. Dit leidt tot een spannende interactie tussen de artiesten, de spiegels, maar ook het publiek”.

We stellen de artiest centraal en creëren een Musician’s Paradise

OPENLUCHTTHEATER Het Lieve Vrouwekerkhof wordt omgetoverd tot een groot openluchttheater met zitplekken voor het podium. Beets kijkt vooral uit naar de zondag. ,,We starten die dag met een voorstelling voor het hele gezin. Dat is een traditie die we er graag inhouden. Daarna slaat FUSE, bekend van Podium Witteman, een brug tussen jazz en klassiek. We sluiten het festival af met een optreden waar ik zelf ook meespeel. Jazz at the Philharmonic was een legendarische serie concerten, waarbij muzikanten als Ella Fitzgerald, Nat King Cole en Dizzy Gillespie optraden. Wij hebben een selectie gemaakt van de jazzgrootheden van dit moment, voor de ultieme ode aan de glorietijden van weleer. Met de Deense zangeres Cathrine Legardh, maar ook gitarist Anton Goudsmit, trompettist Ruud Breuls en International Artist in Residence, de Poolse saxofonist Sylwester Ostrowski.”

Beets benadrukt nog even hoe bijzonder zijn festival is. ,,We stellen de artiest centraal en creëren een Musician’s Paradise. Een unieke plek waarbij het draait om internationale ontmoetingen, inspiratie en uitwisseling.” 

NIEUW FESTIVAL Ook doet hij nog een primeurtje uit de doeken. ,,In oktober organiseren we in FLUOR en de Prodentfabriek een compleet nieuw festival. Optredens met live publiek, maar dan in een hybride samenwerking met festivals over de hele wereld. Met internationale artiesten, zoals de gevierde Russische saxofonist Igor Butman, maar ook een internationaal publiek wat wereldwijd meekijkt. We willen een ankerpunt worden voor de mondiale jazz en dat gaat ons lukken!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie