Afbeelding
Geld besparen

Meer mogelijkheden coronasteun voor huishoudens

21 juli 2021 om 10:36 Corona Coronavirus

AMERSFOORT Het wordt voor Amersfoortse huishoudens die door corona minder inkomsten hebben (gehad), gemakkelijker om de TONK-bijdrage aan te vragen. De gemeente verruimt namelijk per direct en met terugwerkende kracht de voorwaarden ervoor.

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een financiële bijdrage voor huishoudens en ondernemers die vanwege de coronacrisis moeite hebben om de vaste woonlasten te betalen. Het kan gaan om huur, hypotheekrente, gas, licht en water. De regeling gold van 1 januari tot 1 juli, maar wordt verlengd tot 1 oktober dit jaar.

Ook worden de voorwaarden aangepast. De inkomensterugval was eerder 25 procent. Dit wordt verruimd. Iedereen die als gevolg van de coronacrisis minder inkomsten heeft (gehad) en hierdoor moeite heeft met het betalen van de vaste woonlasten, kan een aanvraag voor de TONK doen. Ook wordt de vermogensgrens versoepeld, zodat mensen minder snel hun reserves hoeven aan te spreken.

,,Vanwege de verruimde voorwaarden beoordelen we alle eerder ingediende aanvragen opnieuw. We nemen contact op als een afgewezen aanvraag alsnog kan worden toegekend”,meldt de gemeente Amersfoort.

Cees van Eijk, wethouder Werk en Inkomen: ,,We merken dat er twijfel is bij de aanvragers. Mensen denken dat de TONK invloed heeft op de toeslagen, maar dat is niet zo. De TONK hoeft ook niet te worden terugbetaald en wordt niet verrekend bij de Inkomstenbelasting 2021. We willen graag dat iedereen die vanwege de coronacrisis moeite heeft met het betalen van haar of zijn vaste lasten, aanspraak kan doen op de TONK. Ik roep je dan ook op om te kijken of je ervoor in aanmerking komt. Neem bij twijfel contact met ons op. Of ga naar één van de vier informatiewinkels van Indebuurt033. Deze regeling is er om onze inwoners in deze tijd te helpen en ondersteunen.”

Iedereen met een inkomensterugval vanwege de coronacrisis kan een aanvraag doen over de periode van 1 januari tot 1 oktober dit jaar (ook met terugwerkende kracht).
Het vermogen mag niet meer dan 31.340 (voor een alleenstaande) bedragen óf 62.680 euro (alleenstaande ouders/echtparen).
Op www.amersfoort.nl/tonk staat meer informatie en het aanvraagformulier.
Bij twijfel kan een TONK-adviseur van het klantcontactcentrum via telefoonnummer 14033 helpen. Of één van de vier informatiewinkels van www.indebuurt033.nl.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie